Viimeisen 10 vuoden aikana aurinkoenergian hinta on pudonnut lhes puoleen yli 82 prosenttia edullisemmaksi. Seuraava askel kustannustehokkuudessa otetaan piikarbidipohjaisten invertterien myötä.
ON Semiconductorin tuotemarkkinointi-insinööri Ali Husain kertoo blogissaan, miten uusissa kennofarmeissa paneeleja kellutetaan veden päällä tai viljelysmaan päällä. Vesi auttaa jäähdyttämään kennoja ja pellolla maata voidaan käyttää viljelyyn, vaikka sama ala olisikin energiantuotannon käytössä.
Riippumatta farmin sijainnista kennot täytyy liittää muuntimeen, jotta energia saadaan uutettua verkkoon ja käyttöön. Muunnin koostuu jännitteen vahvistimesta (boost) ja invertteristä, joka muuntaa tasasähkön verkkoon synkronoiduksi vaihtovirraksi.
Tämän muunnoksen hyötysuhdetta parannetaan nys piikarbidi- eli SiC-tehokomponenteilla. Sen avulla voidaan pienentää kennoston jäähdytysjärjestelmää ja alentaa järjestelmän kokonaiskustannuksia.
Yksi tärkeä uusi trendi on nostaa invertteriin syötettävän virran jännitettä 1100 voltista 1500 volttiin. Tämä pienentää saman tehon siirtämiseen tarvittavaa virtaa, joten siirtoon käyvät kevyemmät kaapelit.
Toinen trendi on siirtymä suuresta keskitetystä invertteristä jaettuun arkkitehtuuriin. Tämän ansiosta yhden invertterin putoaminen pois ei tarkoita sähköntuoton loppumista. Pienemmän invertterin korvaaminen tulee myös edullisemmaksi.
SiC-pohjaisissa inverttereissä häviöt ovat pienemmät kuin perinteisissä IGBT-ratkaisuissa. SiC-pohjaiset MOSFETit kytkevät nopeammin, minkä ansiosta niissä tarvitaan vähemmän ja pienempiä passiivikomponentteja. Tämä kasvattaa elektroniikan tehotiheyttä.
Ali Husainin blogin voi lukea täältä.