Mikään ei tällä hetkellä puhuta ihmisiä tekniikan alalla niin paljon kuin tekoäly. Ei siis ole ihme, että tekniikkaa sovelletaan yhä useammilla alueilla. Nyt EDA-talo Synopsys on esitellyt piiriensuunnittelun työkalut, joissa tekoälyä hyödynnetään oikeasti ensimmäistä kertaa.
Synopsys DSO.ai on yhtiön mukaan markkinoiden ensimmäinen tekoälyvetoinen EDA-työkalupaketti. Tässä vaiheessa tekoälyä hyödynnetään suunnittelujen verifioinnissa (VSO.ai) ja testaamisessa (TSO.ai). Jatkossa tekoälyä tuodaan muihinkin osiin digitaali- ja analogiapiirien suunnittelua.
Synopsysin keskeiset asiakkaat ovat jo päässeet testaamaan DSO-ai-työkaluja. He raportoivat, että toiminnallinen testaus on parantunut merkittävästi. Koodin kattavuuden aukot ovat vähentyneet jopa kymmenesosaan eli tekoälyn avulla testin kattavuus on selvästi parempi.
Asiakkaiden mukaan DSO.ai verifiointi varmentaa piirin koodia entistä paremmin. Verifioinnin tuottavuus on parantunut jopa 30 prosenttia. Hiljattain pääsi myös piille asti ensimmäinen suunnittelu, jossa oli käytetty DSO.ai-työkaluja.
Tekoäly ei ole korvaamassa piirisuunnittelijoita, ei ainakaan vielä. Synopsysin mukaan tekniikka täydentää ja parantaa suunnittelutiimien työtä. Erityisesti tekoälyn edut tulevat esiin suunnittelujen tehonkulutuksen, suorituskyvyn ja niiden vaatiman piialan optimoinnissa.
Synopsys näkee, että tekoäly myös osaltaan vastaan massiiviseen piirisuunnittelijoiden pulaa, mikä puolijohdealaa vaivaa. Esimerkiksi SIA-järjestön arvioin mukaan pelkästään Yhdysvalloissa tarvitaan 23 000 uutta piirisuunnittelijaa vuoteen 2030 mennessä.
Tekoälyn avulla voidaan automatisoida monia sellaisia suunnittelun osa-aleuita, jotka ovat toistuvia ja rutiininomaisia. Tällainen on esimerkiksi testien generointi. Siinä konepohjainen automaatio on merkittävästi ihmissuunnittelijaa tehokkaampi.