logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Lukujen varjossa hyökkäykset ja muut kyberturvallisuuden uhkakuvat eivät näytä hälvenevän tänäkään vuonna. Palo Alto Networks on listannut seitsemän kohtaa, joihin erityisesti tulisi kiinnittää huomiota kuluvaa vuotta ajatellen.

Samalla, kun tekoäly valtaa tietoteknisen alan käytäntöjä, kyberturvallisuus jää kaiken muun varjoon. Tämä tekee organisaatioiden tekoälyn käytöstä entistä riskialttiimpaa. Lisäksi hakkerit tulevat käyttämään tekoälyä entistä useammin erilaisten huijausyritysten ja tietojenkalastelupyrkimysten apuna, jolloin niitä on entistä vaikeampi erottaa oikeista ja laillisista tahoista. Organisaatioiden tuleekin päivittää tietoturvakäytäntönsä ajan tasalle ollakseen valppaita uuden tekniikan suhteen.

Kun generatiivinen tekoäly kehittyy, se tulee olemaan merkittävä osa kyberturvallisuutta. Yritysten ja organisaatioiden tasolla tämä tarkoittaa entistä parempaa valppautta erilaisten kyberhyökkäysten ja muiden uhkien osalta. Samalla kuitenkin vaaditaan, että turvallisuustiimeillä on resursseja oppia ja sisäistää uudenlaiset järjestelmät ja ohjelmistot sekä pitää nämä ajan tasalla uusia hyökkäyksiä silmällä pitäen.

Tietoturvallisuudessa järjestelmien, palveluiden ja turvaratkaisujen yhdistäminen tulee olemaan ensiluokkaisen tärkeää. Siinä missä ennen yhdellä organisaatioilla saattoi olla peräti kymmeniä rinnakkaisia ja jopa päällekkäisiä ratkaisuja huolehtimassa turvallisuudesta, vuonna 2024 tullaan näkemään järjestelmien keskittämistä. Tähän päädytään yhdistämällä eri palveluita toisiinsa, jolloin saadaan kaivattuja synergiaetuja yhdeltä ja samalta palveluntoimittajalta. Tämä paitsi helpottaa ja selkeyttää turvaratkaisujen ylläpitoa, on lisäksi kustannustehokasta. Organisaatioiden tulisikin arvioida nykyiset ratkaisumallit ja kilpailuttaa palveluntarjoajat parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Euroopan unionin 18. lokakuuta 2024 voimaan astuvat uudet kyberturvallisuussäännöt vaikuttavat organisaatioiden toimintaan kaikkialla. Näihin kuuluvat muun muassa NIS2- ja DORA-direktiivit, joiden noudattamista myös valvotaan viranomaisten taholla. Jotta organisaatiot voivat välttyä mahdollisilta väärinkäsityksiltä ja yllätyksellisiltä toimenpiteiltä, tulisi yritysten ja yhteisöjen tarkistuttaa ja päivittää turvallisuustoimintamallinsa ajan tasalle. Niiden tulee täyttää uudet säännöt ja direktiivit asianmukaisesti. Mitä aiemmin toimeen ryhdytään, sitä paremmin organisaatiot ovat valmiita uuteen ja turvallisempaan aikakauteen.

Uusien sääntöjen ja direktiivien mukaantulo vaikuttaa myös yritysten ja yhteisöjen vastuuseen huolehtia kyberturvallisuudesta. Niinpä esimerkiksi yritysten hallitusten tulee muodostaa kyberturvallisuuskomitea, joka voi tehdä tarvittavat toimenpiteet kyberuhkien ja verkkohyökkäysten varalle. Yritysten ja yhteisöjen tuleekin ottaa vastuu ajan tasalla olevista turvallisuusratkaisuista. Niillä voidaan suojella sekä organisaatioiden omia tietoja että työntekijöiden turvallisuutta.

Arviolta yli puolet kriittisen infrastruktuurin organisaatioista valmistautuu valjastamaan järjestelmänsä hyödyntämään tulevien kvanttitietokoneiden potentiaalia. Vaikka siirtymävaihe vie aikaa, eikä muutos tapahdu heti, valmistautumisen merkit ovat ilmassa. Kvanttitietokoneiden ja näiden laskentatehon hyödyntäminen muodostaa kuitenkin uudenlaisia turvallisuusriskejä, jotka tulee huomioida tietoturvapäivityksiä suunniteltaessa. Tämä vaatii yrityksiltä ja yhteisöiltä asianmukaista tietotaitoa ja perehtymistä.

Kun tekoälypohjaiset ratkaisut ja kehitystyö vauhdittuvat, myös uudenlaisia tietoturvariskejä ilmaantuu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tietoturvan tulee kehittyä samalla nopeudella sovellusten ja ohjelmistojen kanssa. Esimerkiksi uudet sovellukset jättävät jälkeensä uudenlaisia haavoittuvaisuuksia ja tietoturva-aukkoja, joita täytyy seurata herkeämättä ja paikata asianmukaisella tavalla. Kuten aina sovellus- ja ohjelmistokehityksessä, tietoturvan tulee olla ajan tasalla, eikä tuudittautua pelkästään vanhoihin ja aiemmin toimineisiin ratkaisuihin. Tämä vaatii organisaatioilta aktiivista seurantaa ja reagointia kehitystä vaalien.

Kuva: DALL-E

MORE NEWS

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Uusi standardi poistaa avaimet ovista

NXP esittelee ratkaisun, joka vie älylukot ja digitaaliset avaimet uudelle tasolle – fyysisiä avaimia ei enää tarvita. Ratkaisun keskiössä on tuore Aliro-standardi, jota kehitetään Connectivity Standards Alliancen alaisuudessa. Sen tavoitteena on mahdollistaa yhteensopiva, turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen pääsy niin koteihin kuin ajoneuvoihin – riippumatta siitä, minkä valmistajan laitteita käytetään.

Kännykkämarkkina kasvoi hieman alkuvuonna

Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä maailmanlaajuiset älypuhelintoimitukset kasvoivat 1,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kansainvälisen markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan toimituksia kertyi yhteensä 304,9 miljoonaa kappaletta. Markkina kehittyi pitkälti ennakoiden mukaisesti, vaikka taustalla oli merkittäviä geopoliittisia jännitteitä, erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä siihen liittyvät tullikiistat.

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Tällainen muisti pitää olla tulevaisuuden autossa

Autoteollisuuden siirtyessä yhä vahvemmin ohjelmistovetoisiin ajoneuvoihin ja sähköistettyihin alustoihin, myös muistiteknologialta vaaditaan enemmän. STMicroelectronics esitteli uuden sukupolven mikro-ohjaimia, joissa on laajennettavissa oleva xMemory-muisti – ratkaisu, joka voi määrittää tulevaisuuden autojen elektroniikka-arkkitehtuurin uudelleen.

Uusi EPYC on ensimmäinen 2 nanometrin piiri

AMD on saavuttanut merkittävän virstanpylvään tuomalla ensimmäisen korkean suorituskyvyn tietojenkäsittelyyn eli HCP-koneisiin tarkoitetun sirun TSMC:n huippumodernille 2 nanometrin N2-prosessille. Uuden sukupolven EPYC-prosessori, koodinimeltään "Venice", on ensimmäinen tuote, joka on tuotu esiin ja validoitu tällä teknologialla.

Komponenttikaupassa näkyy jo merkkejä paremmasta

Vuosi 2024 oli Euroopan elektroniikkakomponenttien jakelualalla vaikea, mutta alan isot toimijat näkevät nyt selviä merkkejä suunnanmuutoksesta. Sekä jakelijoiden omat havainnot että alan yhdistysten data viittaavat siihen, että pohja on mahdollisesti saavutettu – ja käänne parempaan voi olla jo alkanut.

Verkon viipalointi tulee myös Virve 2 -verkkoon

Suomen viranomaisviestintä valmistautuu siirtymään kohti uuden sukupolven teknologioita, joissa 5G-verkon viipalointi (network slicing) mahdollistaa saumattoman ja priorisoidun yhteyden myös kansainvälisessä käytössä. Erillisverkkojen teknologiajohtaja Antti Kauppinen vahvistaa, että viipalointi tulee osaksi Virve 2 -verkon toimintakykyä – vaikkei se ole vielä käytössä.

Suomalaisyrityksiin hyökättiin alkuvuonna yli tuhat kertaa viikossa

Kyberhyökkäysten määrä on jatkanut jyrkkää kasvuaan maailmanlaajuisesti vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, selviää Check Point Softwaren tuoreesta raportista. Suomalaisyrityksiä vastaan kohdistettiin tammi–maaliskuussa keskimäärin 1 030 hyökkäystä viikossa, mikä on kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Luodinkestävä lasi blokkaa myös RF-signaalit

Oulun yliopiston 6G-testikeskus on saanut ensimmäisen yritysasiakkaansa, ja kyseessä on yllättävä tekijä teknologian kentällä: kotimainen lasinjalostustehdas Tambest. Yritys kehittää uuden sukupolven luodinkestäviä laseja, jotka tarjoavat samalla RF-signaalisuojausta.

{jux_easy:instagram:feed id=1}

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article