Datakeskuksissa ja suurteholaskennassa on iso ongelma. Dataa ei saada siirrettyä riittävän nopeasti laskentayksiköiden välillä nykyisiä sähköisiä linkkejä pitkin. Intel on demonnut integroitua optista piiriä, joka ratkaisee ongelmat kertaheitolla.
Optical Fiber Communication Conference (OFC) 2024 -tapahtumassa Intelin fotoniikkapiirien IPS-ryhmä (Integrated Photonics Solutions) esitteli tähän asti edistyneimmän ja samalla ensimmäisen täysin integroidun optisen tietoliikennepiirin (OCI), joka on yhdistetty Intelin suoritinpiiriin.
Piiri perustuu Intelin pitkään fotoiikkasirujen tutkimukseen. Kyse on chiplets-e li sirpaletyyppisestä ratkaisusta, joka voidaan integroida erilaisille alustoille. Protossa se on CPU-piirillä, mutta alusta voi olla myös GPU tai SoC-järjestelmäpiiri.
Ensimmäinen OCI-piiri on suunniteltu tukemaan 64 kanavaa, joissa on 32 gigabitin sekuntinopeus tiedonsiirtoa kumpaankin suuntaan jopa 100 metrin kuituoptisessa linkissä. Protopiiri tukee 4 terabitin maksiminopeutta.
Sata metriä on toki teoreettinen lukema. Käytännön sovelluksissa etäisyys voi rajoittua kymmeniin metreihin kahdeksassa kuituparissa, joista kukin kantaa kahdeksan tiheää aallonpituusjakoista DWDM-taajuutta. Ratkaisu on myös erittäin energiatehokas, sillä jokaisen bitin siirtäminen vaatii vain 5 pikojouluea energiaa. Nykyisissä optimissa moduuleissa kulutus on noin 15 pJ/bitti.
Intel tekee kumppaniensa kanssa yhteistyötä, jotta OCI-piiri tulisi markkinoille osana kumppanien SoC-ratkaisuja.