Avoin RISC-V-arkkitehtuuri oli viime vuonna kooltaan hieman alle miljardi dollaria. Samaan aikaan Arm-arkkitehtuurin kooksi on arvioitu 8,6 miljardia dollaria. Avoin pikkuveli kuitenkin ottaa kilpailijaansa kiinni kovalla vauhdilla. Uudet ytimet, kuten SiFiven tällä viikolla julkistamat vauhdittavat osaltaan kehitystä.
SiFive muistuttaa, että se on kehittänyt RISC-V-ytimiään jo kymmenen vuoden ajan. Prosessoreja on käytetty matkapuhelimissa, anturipiireissä, SSD-levyillä, valvontakameroissa, älykelloissa ja monissa muissa laitteissa. Nyt yhtiö esitteli uudet 32- ja 64-bittiset U6- ja U7-ytimensä sekä 64-bittiset S2-, S6- ja S7-prosessorit reaaliaikaisiin sulautettuihin laitteisiin. 32-bittisiin sulautettuihin tuotiin uudet E2-, E6- ja E7-ytimet.
Nämä neljännen polven SiFive-suorittimet kuluttavat edeltäjiinsä verrattuna 40 prosenttia vähemmän tehoa. Tämä perustuu pitkälti siirtymisellä 2-portaisesta liukuhihnasta 8-portaiseen. Myös ydinten L2-välimuistia on paranneltu.
Pelkät IP-lohkot eivät tietenkään riitä, vaan kehittäjille on tarjottava riittävät työkalut. SiFive tukee sulautettua Linuxia, FreeRTOSia sekä Eclipse-pohjaisia C/C++-kehitysympäristöjä.
RISC-V-kehitys on silti edelleen alkuvaiheessaan. Tällä hetkellä markkinan koko on noin kymmenesosan Arm-piirien markkinoista. Ja vertailun vuoksi: x86-markkinan kooksi arveltiin vuonna 2021 noin 74 miljardia dollaria. Siihen RISC-V:llä on toki vielä paljon matkaa.
LIsätietoja SiFiven ytimistä täällä.