Verkon reunalla toimivissa laitteissa tarvitaan usein 64-bittisiä suorittimia, joissa voidaan ajaa rinnan esimerkiksi Linuxia ja reaaliaikaisia käyttöjärjestelmiä. Microchip vastaa näihin vaatimuksiin uudella 64-bittisellä moniytimisellä RISC-V-mikroprosessorillaan.
PIC64-lanseerauksen myötä Microchipistä tulee käytännössä ainoa ohjainpiirien toimittajan, jonka tuotevalikoima kattaa kaiken 8-bittisistä suorittimista 64-bittisiin. Yhtiön toimitusjohtaja Ganesh Moorthyn mukaan PIC64GX on vasta alkua. Luvassa on useita 64-bittisiä MPU-piirejä eri markkinasegmentteihin.
PIC64GX on samalla Microchipin ensimmäinen 64-bittinen RISC-V-neliydinprosessoria, joka tukee asymmetristä moniprosessointia. Lisäksi suoritin tukee determinististä latenssia eli datan liikuttelu ja sen prosessointi tehdään aina ennustettavassa ajassa. Ytimien käytössä on 2 megatavun joustava L2-välimuisti, joka toimii 625 megahertsin kellotaajuudella.
PIC64GX-perhe on nastoitukseltaan yhteensopiva Microchipin PolarFire-sarjan FPGA-järjestelmäpiirien kanssa, mikä tarjoaa paljon joustavuutta sulautettujen ratkaisujen kehittämisessä. Lisäksi 64-bittinen portfolio hyödyntää Microchipin helppokäyttöistä työkalujen ja tukiohjelmistojen ekosysteemiä, mukaan lukien joukkoa tehokkaita prosesseja, jotka auttavat konfiguroimaan, kehittämään, korjaamaan ja hyväksymään sulautettuja malleja.
Perusversio lisäksi Microchip esitteli avaruussovelluksiin tarkoitetun PIC64-HPSC-sarjan (High-Performance Spaceflight Computing). Se tuo säteilynkestävään laskentaa yli 100-kertaisen suorituskyvyn Microchipin aiempiin siruihin verrattuna.
PIC64-portfolionsa käyttöönoton myötä Microchipistä on tullut ainoa sulautettujen ratkaisujen toimittaja, joka kehittää aktiivisesti 8-, 16-, 32- ja 64-bittisiä mikro-ohjaimia (MCU) ja mikroprosessoreita (MPU). Tulevat PIC64-perheet sisältävät RISC-V- ja Arm-arkkitehtuureihin perustuvia piirejä.
Uutta PIC64GX-perhettä tukee PIC64GX Curiosity -evaluointisarja ja kehiutys onnistuu tutusti MPLAB-työkaluilla. Nykyään kehitys onnistuu laajennusten ansiosta myös Microsoftin VS Code -työkaluilla. Linuxin puolelta PIC64-piirjeä tukevat esimerkiksi Canonicalin Ubuntu, Yocto Project ja Buildroot, joiden rinnalla voidaan käyttää Zephyr-RTOS:ia ja siihen liittyviä ohjelmistopinoja.