Tutkijat Uruguayn Universidad de la Repúblicasta ovat kehittäneet uuden tavan salakuunnella HDMI-signaaleja käyttäen syväoppimista. Tekniikka voidaan periaatteessa käyttää myös käyttäjän datan varastamiseen
Santiago Fernández, Emilio Martínez ja heidän kollegansa ovat kehittäneet innovatiivisen menetelmän, joka mahdollistaa digitaalisten videonäyttöjen salakuuntelun hyödyntämällä niiden elektromagneettista säteilyä. Tämä tekniikka, nimeltään Deep-TEMPEST, muuttaa signaalin takaisin alkuperäiseksi kuvaksi hyödyntäen syväoppimista. Uusi ,menetelmä on huomattavasti aiempia edistyneempi.
CRT- eli kuvaputkinäytöt luovat kuvia ohjaamalla elektronisäteitä fosforoivalle näytölle, jolloin syntyy valokuvio, joka muodostaa näkyvän kuvan. Tässä prosessissa korkeataajuiset signaalit säteilevät näytöstä, ja hakkerit pystyivöt sieppaamaan kuvia eirkoislaitteilla.
Siirtyminen HDMI-kaapeleilla varustettuihin LED-näyttöihin teki tästä paljon vaikeammaksi, koska digitaaliset signaalit ovat monimutkaisempia ja sisältävät korkeampia taajuuksia.
Perinteisesti TEMPEST-nimellä tunnettu ongelma on ollut haastava digitaalisten näyttöjen tapauksessa, mutta tutkijoiden kehittämä järjestelmä parantaa tekstintunnistuksen tarkkuutta yli 60 prosenttiyksikköä verrattuna aikaisempiin ratkaisuihin. Järjestelmä perustuu laajalti saatavilla olevaan SRD- eli ohjelmistoradiotekniikkaan ja on täysin avoimen lähdekoodin, integroituna suosittuun GNU Radio -ympäristöön.
Tutkijat ovat myös jakaneet laajan datasetin, joka sisältää yli 1000 todellista signaalikaappausta, jotta muut voivat kehittää ja parantaa tätä teknologiaa edelleen.
Deep-TEMPEST tarjoaa uudenlaisen näkökulman digitaalisten näyttöjen turvallisuuteen, ja samalla se herättää tärkeitä kysymyksiä siitä, kuinka suojaamme itsemme tältä uudelta uhalta.
Lisätietoa ja avoin lähdekoodi löytyvät Githubista.