Nokia ilmoitti tänään käynnistävänsä tutkimusyhteistyön Fraunhofer Heinrich Hertz Instituten (HHI) ja Charité – Universitätsmedizin Berlinin kanssa. Tavoitteena on tutkia langattomien anturiteknologioiden hyödyntämistä lääketieteellisissä sovelluksissa. Yhteistyössä keskitytään siihen, miten 90-300 gigahertsin taajuuksia voidaan hyödyntää ihmisten elintoimintojen, kuten sykkeen ja hengityksen, mittaamiseen etänä.
Nämä ns. sub-THz-taajuudet (90 GHz - 300 GHz) tarjoavat ainutlaatuisia ominaisuuksia langattomiin mittaussovelluksiin. Nämä taajuudet toimivat tutkan tavoin, mutta huomattavasti tarkemmin, sillä aallonpituus on hyvin lyhyt ja sen kaistanleveys suuri. Nokia Bell Labs, Fraunhofer HHI ja Charité tutkivat yhdessä, kuinka tällaisiin taajuuksiin perustuvat sensoriverkot voivat tuottaa äärimmäisen tarkkoja tilaskannauksia sairaalaympäristöissä potilaiden elintoimintojen seurantaan.
Sairaaloiden potilashuoneissa tämä teknologia voisi havaita ja erottaa jokaisen potilaan yksittäiset sydämenlyönnit ja hengitysrytmit ilman, että potilaisiin täytyy liittää häiritseviä antureita, kuten EKG-elektrodeja tai sormeen kiinnitettäviä pulssioksimetrejä. Antenniverkon keilanmuodostusteknologian ansiosta järjestelmä voisi seurata potilasta yksilöllisesti myös silloin, kun hän liikkuu huoneessa tai käyttää muita tiloja, kuten kylpyhuonetta.
Korkean taajuuden anturiteknologialla on useita etuja terveydenhuollolle. Ne poistaisivat tarpeen fyysisille antureille, mikä vähentää virheellisiä hälytyksiä, joita voi syntyä potilaiden irrottaessa anturit. Potilaille tulee enemmän liikkumisvapautta, ja jatkuvaa elintoimintojen seurantaa voidaan laajentaa suurempaan osaan potilaspopulaatiota.
Teknologia voi myös mahdollistaa uudenlaiset kotona toteutettavat terveysratkaisut, esimerkiksi älykotijärjestelmät, jotka seuraavat potilaiden elintoimintoja ja hälyttävät tarvittaessa hoitohenkilökuntaa.
Yhteistyöhön osallistuu kolme teknologia- ja lääketutkimuksen johtavaa toimijaa. Fraunhofer HHI tuo hankkeeseen sensoriteknologiaosaamistaan, Charité toimii Euroopan suurimpana akateemisena tutkimussairaalana teknologian validoinnissa ja arvioinnissa, ja Nokia Bell Labs tuo mukanaan radioverkkoteknologian ja sensorisuunnittelun asiantuntemuksensa.