Kyberturvallisuus on siirtymässä kohti täysin autonomisia järjestelmiä, joissa tekoäly valvoo, ennakoi ja torjuu hyökkäyksiä itsenäisesti. Check Pointin visiona on luoda itseään korjaava tietoturva, joka ei ainoastaan reagoi uhkiin, vaan ehkäisee ne jo ennen syntymistään, kertoi yhtiön tutkimusjohtaja Nataly Kremer CPX2025-tapahtumassa Wienissä.
Check Pointin kehityssuunnitelman keskiössä on hybridi mesh -arkkitehtuuri, joka yhdistää pilvipalvelut ja paikalliset järjestelmät turvallisesti. - Kaikkea dataa ei kannata laittaa pilveen. Siksi uskomme avoimeen alustaan, joka mahdollistaa erilaisten tuotteiden, myös muiden valmistajien ratkaisujen, yhteistyön, Check Pointin edustaja kertoo.
Tietoturvan kehitys nojaa Check Pointin Infinity-alustaan, jonka ydin muodostuu kolmesta keskeisestä periaatteesta: yhtenäinen tuote, keskitetty hallinta ja saumaton yhteistyö eri tietoturvaratkaisujen välillä. Check Pointin yhdyskäytävät eivät vain estä haitallista liikennettä, vaan ne myös ilmoittavat uhkista muiden valmistajien tietoturvatuotteille – ja kaikki tämä tapahtuu automaattisesti.
- Tätä me tarkoitamme alustalla: kyky yhdistää ja automatisoida tietoturvan hallinta niin, että uhkat torjutaan yhteistyössä eri järjestelmien kesken ilman manuaalista puuttumista, Kremer selventää.
Tekoäly on yhä tärkeämpi osa tietoturvaa. Viime vuonna Check Point toi markkinoille AI Copilotin, joka auttaa analysoimaan uhkia ja nopeuttaa reagointia. Tämänhetkinen tekoäly on kuitenkin vielä reaktiivinen – seuraava askel on proaktiivinen suojaus.
- Tekoäly voi jo nyt tunnistaa, jos reitittimessä on vuoto, tai jos tietoturvapolitiikat ovat vanhentuneita. Joillakin asiakkailla on jopa yli kymmenen vuoden ikäisiä sääntöjä, joita ei ole päivitetty. AI ei ainoastaan valvo näitä sääntöjä, vaan myös päivittää ne automaattisesti uusien uhkien mukaisiksi, Kremer kertoo.
Kohti täysin autonomista palomuuria
Check Pointin pitkän aikavälin tavoitteena on täysin autonominen tietoturva, jossa palomuurit ja muut järjestelmät päivittyvät itsenäisesti ja reaaliaikaisesti.
- Täysin autonominen palomuuri on päämäärämme, mutta sen on oltava sataprosenttisen luotettava. Sen toteutuminen voi viedä vuoden tai kaksi, riippuen teknologian kehityksestä.
Autonominen kyberturvallisuus ei ole pelkästään uusi teknologinen askel, vaan koko alan toimintamallin muutos. Siirtymällä ennakoivaan ja itseään korjaavaan tietoturvaan organisaatiot voivat saavuttaa uudenlaisen suojan, jossa järjestelmät mukautuvat jatkuvasti muuttuviin uhkiin ilman ihmisen väliintuloa.