Uusi tekoälysovellus DeepSeek on herättänyt laajaa keskustelua sekä sen tarjoamien mahdollisuuksien että tietoturvaongelmien vuoksi. Maailmanlaajuisesti DeepSeekiin liittyviä Google-hakuja tehdään jo 2,9 miljoonaa kertaa kuukaudessa, mutta samaan aikaan yhä useampi valtio ja organisaatio on päättänyt kieltää sen käytön, kertoo tekoälytyökaluja keihttävä AIRPM .
DeepSeek-R1 on tekoälypohjainen sovellus, joka julkaistiin tammikuussa 2025. Sen ydinominaisuus on kyky analysoida suuria ja monimutkaisia tietoaineistoja nopeasti ja tehokkaasti. Toisin kuin perinteiset hakukoneet, DeepSeek pyrkii ymmärtämään tiedon merkitystä ja kontekstia, mikä mahdollistaa tarkemmat ja käyttäjäkohtaiset hakutulokset.
Yksi merkittävimmistä huolenaiheista DeepSeekin käytössä on sen tietosuojakäytäntö. Sovellus kerää laajasti käyttäjätietoja, mukaan lukien näppäinpainallusten rytmit ja käyttäytymismallit, jotka saattavat säilyä järjestelmässä pysyvästi. Lisäksi DeepSeekin kumppanit, kuten mainostajat, jakavat tietoa käyttäjien toiminnasta myös sovelluksen ulkopuolella.
Huolta herättää myös se, että DeepSeek ei ole määritellyt tarkasti, kuinka pitkään käyttäjätietoja säilytetään tai miten ne suojataan luvattomalta käytöltä. Koska DeepSeek on kiinalainen yhtiö, se toimii Kiinan lainsäädännön alaisuudessa. Tämä tarkoittaa, että se voi sensuroida tiettyjä aiheita, jotka Kiinan hallitus määrittelee poliittisesti herkiksi. Tämä sensuurikäytäntö voi vaikuttaa sovelluksen tarjoaman tiedon puolueettomuuteen ja luotettavuuteen.
Tutkimusten mukaan DeepSeekin turvatoimet ovat helposti ohitettavissa, mikä mahdollistaa haitallisen sisällön, kuten vihapuheen, uhkaukset ja rikolliseen toimintaan liittyvän materiaalin leviämisen sovelluksen kautta. Lisäksi tutkimuksissa havaittiin, että peräti 83 % sovelluksen testeissä tuotetuista vastauksista sisälsi syrjiviä elementtejä.
DeepSeekin tietoturvaongelmat ja sensuuriepäilyt ovat johtaneet siihen, että yhä useammat maat ja organisaatiot ovat rajoittaneet sen käyttöä. Tähän mennessä DeepSeek on kielletty tai rajoitettu seuraavissa paikoissa:
- Italia – täydellinen käyttökielto
- Taiwan – hallituksen virastot eivät saa käyttää DeepSeekia
- Yhdysvallat – kielletty Pentagonissa, Yhdysvaltain kongressissa, laivastossa, NASAssa ja Texasissa
- Australia – kielletty kaikilla valtionhallinnon laitteilla
AIPRM:n perustaja Christoph C. Cemperin mukaan DeepSeekin tietosuojakäytännöt ovat herättäneet erityistä huolta. - Tämä on yksi syy siihen, miksi useat maat ovat jo ryhtyneet rajoittamaan sen käyttöä. Yhdysvalloissa on jopa esitetty lakiehdotusta, jonka mukaan DeepSeekin käyttö voisi johtaa sakkoihin tai vankeusrangaistukseen.
Lisätietoja täällä.
Kuva: Shutterstock