HDMI 2.2 on täällä ja pian kehittäjien käsissä – ja tuo mukanaan huimat 96 Gbps kaistanleveyden, uudet synkronointiprotokollat ja kehittyneemmän video- ja äänensiirron. Mutta samanaikaisesti Kiinasta nousee aivan uusi haastaja: GPMI. Tämä täysin uudenlainen liitäntästandardi lupaa paitsi nopeampaa tiedonsiirtoa, myös radikaalisti yksinkertaisemman laiteliitännän.
HDMI Forum julkaisi alkuvuonna uuden HDMI 2.2 -spesifikaation, joka nostaa perinteisen HDMI:n kyvykkyydet uudelle tasolle. Uutuus tuo 96 Gbps kaistanleveyden, LIP-protokollan (Latency Indication Protocolin) parempaan synkronointiin, uuden Ultra96-kaapelityypin, joka tukee koko siirtokapasiteettia, sekä tuen yhä korkeammille resoluutioille ja virkistystaajuuksille – kuten 8K @ 120 Hz ja tulevaisuudessa vielä enemmän.
Lisäksi standardi säilyttää täyden taaksepäin yhteensopivuuden, joten vanhat HDMI-laitteet eivät jää heti historiaan. HDMI:n vahvuus on sen globaali levinneisyys ja valmistajien vankka tuki – mutta sen kehityksessä ei ole ollut suuria loikkia sitten HDMI 2.1:n.
Samaan aikaan Kiinassa kehitetty GPMI (General Purpose Media Interface) näyttää, miltä AV-liitäntöjen tulevaisuus voisi radikaalisti näyttää. GPMI Type-C tarjoaa 96 Gbps siirtonopeuden ja 240 W virransyötön USB-C-liitännän kautta, ja GPMI Type-B tuplaa siirtonopeuden huimaan 192 Gbps:iin ja tukee jopa 480 W tehonsyöttöä. Lisäksi standardi siirtää samalla kaapelilla videon, datan ja virran. Se myös tukee USB4/Thunderbolt-tyyppistä dataa ja tarjoaa lähes viiveettömän laitteen herätyksen.
GPMI käyttää ADCP-salausprotokollaa, joka voi olla yhteensopivuushaaste kansainvälisesti. Lisäksi GPMI tuo mukanaan Cableinfo Linkin, joka mahdollistaa yhden kaukosäätimen ohjaamaan kaikkia GPMI-laitteita – aivan kuten HDMI-CEC, mutta laajemmalla ulottuvuudella.
Mitä tämä merkitsee kuluttajille?
HDMI 2.2 tarjoaa jatkumon nykyiselle laitteistolle – vakaasti, tehokkaasti ja yhteensopivasti. GPMI puolestaan lupaa yhden kaapelin vallankumouksen, mutta se on vasta alkumetreillä globaalisti. Jos GPMI saa taakseen riittävästi kansainvälistä valmistajatukea – esimerkiksi Huawei, TCL tai Lenovo vievät teknologian länsimarkkinoille – voi se tulevina vuosina todella haastaa HDMI:n aseman.