Ledit ovat nopeasti korvaamassa perinteisiä hehkulamppuja, mutta ledin dominanssi ei jää pitkäikäiseksi, mikäli tanskalaistutkijoiden visio toteutuu. Niels Bohr -instituutissa on huomattu, että nanojohdoilla voidaan tuottaa eriväristä valo huomattavasti nykylediä pienemmällä tehokulutuksella.
Nanojohdot ovat kahden mikronin pituisia ja 10-500 nanometrin paksuisia putkia, jotka koostuvat galliumnitridiytimestä ja indium-gallium-nitridi -ulkokerroksesta. Molemmat materiaalit ovat puolijohteita.
Tutkijoiden mukaan valo tällaisessa diodissa riippuu materiaalien välisestä mekaanisesta rasituksesta. Rasitus puolestaan riippuu siitä, miten kerrokset ovat yhteydessä toisiinsa.
Putkien röntgentutkimus paljasti kunkin nanoputken rakenteen yksityiskohdat. Mikäli rakenne oli taipunut tai muuten vioittunut, se ei toiminut eikä säteillyt valoa samalla tavalla.
Nanputkien etuna on se, että säteilläkseen valoa ne tarvitsevat vain murto-osan siitä energiasta, minkä ledi tarvitsee. Lisäksi säteilevä valo on ledejä luonnollisempaa.
Tutkijoiden mukaan nanoputkilamput voisivat olla käytössä jopa viiden vuoden kuluttua.