Mems-pohjaisista liikeantureistaan tunnettu Invensense laajentaa tuotevalikoimaansa. Yhtiö ostaa Analog Devicesin mems-pohjaisten mikrofonien liiketoiminnan.
Kauppahinta on noin sata miljoonaa dollaria. Kaupan myötä 30-40 ADI:n työntekijää siirtyy Invensensen palvelukseen.
Invensense kertoo, että sillä on ollut jo kehityksen alla oma mems-mikrofonien tuotelinja. ADI-kaupalla yhtiö pääsee nopeammin markkinoille.
Analog Devicesin mems-mikrofoneja käytetään tableteissa ja älypuhelimissa. Niitä käytetään myös kuulokojeissa. Myös autojen viihdejärjestelmiin mems-mikrofoni on alkanut tehdä tuloaan.
Kiinalainen Xiaomi kertoi toukokuussa ryhtyvänsä yhteistyöhön legendaarisen kameravalmistaja Leican kanssa älypuhelimiensa kameroiden kehittämiseksi. Nyt yhteistyön ensimmäiset hedelmät on julkistettu 12S Ultra -puhelimen muodossa.
DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Verkon rakennustyöt Oulussa aloitettiin jo joulukuussa 2021, ja työ jatkuu nyt heinäkuussa aiempaa laajemmalla alueella. Verkon tukiasemat ovat Nokian Oulussa suunnittelemia ja valmistamia.
Suomalainen Qt tunnetaan esimerkiksi autojen kojelautojen näyttävistä käyttöliittymistä, mutta sen työkaluilla saadaan myös pienemmillä mikro-ohjaimilla toteutettua grafiikkaa. Nyt Qt for MCU:sta on esitelty ensimmäinen pitkän teknisen tuen LTS-versio.
Älypuhelinten myynti Suomessa sekä ulkomailla on hidastunut viime aikoina. Globaali teknologiayritys OnePlus selvitti älypuhelinmarkkinan muutosta perustuen markkinatutkimusyhtiö GfK:n dataan, josta kävi ilmi, että koko älypuhelinmarkkinan supistumisesta huolimatta kalliimpien puhelinten myynti on kasvanut.
Avoimen RISC-V-arkkitehtuurin suosio on kasvanut hurjaa vauhtia, eikä enää löydy monia sulautetun elektroniikan alueita, joissa sitä ei käytettäisi. Kiinalaiset DeepComputing ja Xcalibyte ovat nyt ottaneet seuraavan askeleen: ne alkavat myydä RISC-V-pohjaista kannettavaa tietokonetta.
Uusilla paineilmalla toimivilla antureilla pehmorobotit pystyvät aistimaan ilman ainuttakaan sähköistä komponenttia. Antureilla varustetut poimimisrobotit havaitsevat kohteensa muodon ja pystyvät tarttumaan poimittavaan kappaleeseen automaattisesti. Tulevaisuudessa tällaisia robotteja voidaan käyttää elektroniikalle haastavissa olosuhteissa, esimerkiksi voimakkaassa säteilyssä tai magneettikentässä.
Korkea melutaso käynnistysvaiheessa ja alhaisilla kierrosnopeuksilla on ollut ongelmana harjattomien sähkömoottorien ohjauksessa. Optimiratkaisu ongelmaan on Toshiban kehittämä symmetrisen kantoaallon monimuotoinen PWM-menetelmä, jonka ansiosta vältytään ylimääräiseltä vääntömomentin aaltoilulta, EMI-häiriöiltä ja melulta. Saatavissa on jo valikoima menetelmää hyödyntäviä mikro-ohjaimia.
Imagination Technologies tunnetaan sulautetuista grafiikkaytimistään ja MIPS-arkkitehtuurin omistajana. Nyt yritys on esitellyt pitkään aikaan ensimmäisen CPU-prosessorin. RTXM-2200 on yhtiön ensimmäinen reaaliaikainen sulautettu suoritin, joka perustuu avoimeen RISC-V-arkkitehtuuriin.
Paikannusmoduulit kuluttavat tehoa tyypillisesti 90-100 milliwattia. Englantilainen Antenova on nyt kehittänyt moduulin, joka vastaanottaa GPS-signaalia 17 milliwatin kulutuksella ja GPS-, Galileo-, GLONASS- ja BeiDou-signaaleja 21 milliwatilla. Lukemat ovat siis vain viidesosa tyypillisestä.
Tamperelainen Wirepas on kehittänyt 5G Mesh -tekniikkansa, joka on jopa standardoitu ETSIn toimesta DECT-2020 -nimellä. Nyt Wirepas on demonnut verkkoa ensimmäisen kerran yhdessä piirisarjoja valmistavan Nordic Semiconductorin kanssa. Demo toteutettiin Tampereella ETSIn TC DECT#94 -täysistunnon yhteydessä.
Korkea melutaso käynnistysvaiheessa ja alhaisilla kierrosnopeuksilla on ollut ongelmana harjattomien sähkömoottorien ohjauksessa. Optimiratkaisu ongelmaan on Toshiban kehittämä symmetrisen kantoaallon monimuotoinen PWM-menetelmä, jonka ansiosta vältytään ylimääräiseltä vääntömomentin aaltoilulta, EMI-häiriöiltä ja melulta. Saatavissa on jo valikoima menetelmää hyödyntäviä mikro-ohjaimia.
Elektroniikan suunnittelijat ovat usein haluttomia harkitsemaan sovelluskohtaisesti räätälöityjä liitäntäratkaisuja ennen kuin on selvää, ettei muita vaihtoehtoja juuri ole. Tämä johtuu suurelta osin yleisestä näkemyksestä, että sovelluskohteeseen räätälöidyt liittimet ovat kalliita ja että kustomointi tuo projektiin kohtuuttomia viiveitä. Lisäksi usein katsotaan, että vain yhteen valmistajaan luottaminen on riskialtista. Näillä kolmella yleisellä käsityksellä on vain vähän tai ei lainkaan todellista perustaa, vakuuttaa liitinvalmistaja Nicomaticin Phil McDavitt.