Sydneyn yliopiston fyysikot ovat osoittaneet, että on mahdollista "nähdä" kvanttijärjestelmän kehitys ja käyttää tätä tietoa ennakoimaan sen hajoamista. Kyseessä on merkittävä saavutus, joka voisi auttaa tuomaan oudon ja vaikuttavan kvanttiteknologian maailman lähemmäksi todellisuutta.
Kvanttipohjaiset teknologiat ovat jo osoittaneet merkittäviksi varsinkin tunnistuksen ja metrologian sovelluksissa. Kvanttijärjestelmien satunnaistuminen ympäristönsä vaikutuksesta eli dekoherenssi tuhoaa kuitenkin tehokkaasti hyödyllistä kvanttiominaisuutta.
- Paljolti samaan tapaan kuin yksittäinen komponentti matkapuhelimessa lopulta rikkoutuu, samoin tapahtuu myös kvanttijärjestelmissä, toteaa professori Michael J. Biercuk. "Mutta kvanttitekniikan elinkaaria mitataan yleensä sekunnin murto-osissa vuosien sijaan."
Professori Biercuk toteaa hänen ryhmänsä osoittaneen, että on mahdollista tukahduttaa dekoherenssi ennaltaehkäisevästi. Tärkeintä oli kehittää tekniikka, joka ennustaa kuinka järjestelmä voisi hajota.
Vaikka kvanttisysteemien satunnaisuus asettaa uudenlaisia haasteita, tutkijaryhmä tukeutui klassisesta maailmasta tuttuihin tekniikoihin. Käyttämällä säätöteorian ja koneoppimisen tekniikoita ennustamaan tulevaa kubitin tilan kehitystä he onnistuivat tukahduttamaan dekoherenssia ilman suoraa havainnointia, joka muuten pyyhkisi järjestelmän hyödylliset ominaisuudet piiloon.
Ennustukset olivat huomattavan tarkkoja, jolloin ryhmä saattoi käyttää niitä ennalta ehkäisevästi kompensoimaan odotettavissa olevia muutoksia. Ttämän toteuttaminen reaaliajassa mahdollisti sen, että ryhmä kykeni estämään kvanttiominaisuuden jakaantuminen. Näin kubittien hyödyllistä käyttöaikaa piteni.
- Todellinen kvanttiteknologia edellyttää merkittäviä edistysaskeleita kyvyssämme hallita ja vakauttaa kubitteja, eli tehdä niistä käyttökelpoisia sovelluksia. Tekniikkamme soveltuu kaikkiin kubitteihin, on ne rakennettu millä tekniikoilla tahansa, mukaan lukien erityiset suprajohtavat piirit, joita suuryritykset käyttävät, professori Biercuk sanoo.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 26.1.2017