Panasonicin, Hiroshiman yliopiston ja Japanin kansallisen tietoliikenteen tutkimusinstituutin tutkijat ovat kehittäneet terahertsialueella eli 300 gigahertsissä toimivan CMOS-pohjaisen lähetinvastaanottimen. Sen avulla voidaan lähettää dataa yli 100 gigabitin sekuntinopeudella.
Sata gigabittiä sekunnissa on yli kymmenen kertaa nopeampaa dataa kuin mihin noin vuoden 2020 tienoilla käyttöön tulevien 5G-verkkojen arvioidaan pystyvän. Tekniikka voisi tuoda huippunopeat linkit niin satelliiteista maa-asemille kuin lentokoneisiin.
Käytössä oli 290-315 gigahertsin taajuusalue. Se on tällä hetkellä reguloimaton alue, mutta kuuluu 275-450 gigahertsin alueeseen, jolle kansainvälinen televiestintäliitto ITU suunnittelee käyttöä seuraavassa WRC-radiokokouksessaan vuonna 2019.
100 gigabittiä sekunnissa – tarkalleen ottaen tutkimusryhmä ylsi 105 gigabitin datanopeuteen – on valtavan nopeua yhteys. Esimerkiksi DVD-levy hujahtaa tällaisen putken läpi sekunnin murto-osassa.
Hiroshiman yliopiston professori Minoru Fujishima näkee, että uudet innovaatiot ovat kaventamassa eroa kuitupohjaisen ja langattomien yhteyksien välillä. Osaltaan terahertsiradio menee jopa kuidun ohitse, sillä kuitu hidastaa valon nopeutta.
- Tähän asti on pitänyt valita kuidun suuren datanopeuden ja langattoman yhteyden pienen latenssin välillä. Nyt on mahdollista toteuttaa terahertsialueella erittäin nopea yhteys, jossa latenssi on erittäin pieni, Fujishima kehuu.
Tekniikkaa esitellään tällä viikolla ISSCC-konferenssissa San Franciscossa.