VTT kehittää eurooppalaishankkeessa yhdessä suomalaisten Flexbrightin ja Lighting Design Collectiven kanssa uudenlaisia ledivalonlähteitä laajoille, taipuisille ja läpinäkyville alustoille. Massatuotantoon sopiva, helposti räätälöitävä ledikalvo mahdollistaa suurten pinta-alojen valaisun ja näyttöteknologian tuomisen esimerkiksi ajoneuvoihin, kasvihuoneisiin, kauppakeskuksiin ja arkkitehtuurivalaistukseen.
Kolmivuotisessa Delphi4LED-hankkeessa kehitetään ledirakenteiden suunnittelu- ja simulointityökaluja, jotta ne vastaavat paremmin nopeasti uudistuvan valaistusteollisuuden ja valaistusta käyttävien tarpeita.
Lämmönhallinta on keskeinen ledivalaisimen suorituskykyyn ja luotettavuuteen vaikuttava tekijä. Ledikomponentin toimintaan vaikuttavat sen sähköiset ja optiset ominaisuudet, joita nykyisillä suunnittelutyökaluilla on vaikea kokonaisvaltaisesti huomioida.
Uutena ratkaisuna kehitettävät simulointimallit huomioivat nämä tekijät yksinkertaistetussa muodossa, mikä säästää ohjelmistojen laskentakapasiteettia ja näin mahdollistaa entistä kokonaisvaltaisemman suunnittelun.
Vakioiduilla mittauksilla ledeistä tuotetaan sähköinen standardoitu datalehti, joka siirretään mallinnusohjelmaan. Näin suunnitteluvirheiden ja toistokierrosten lukumäärä vähenee ja tuotteet saadaan markkinoille entistä nopeammin, edullisempina ja parempilaatuisina.
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoima Suomen konsortio soveltaa Delphi4LED-projektin tuloksia taipuisille, suuren pinta-alan läpinäkyville kalvorakenteille perustuvien LED-valonlähteiden kehittämisessä. Tällaiset täysin uudentyyppiset rakenteet mahdollistavat entistä ohuempien, muotoiltavien valaisin- ja näyttörakenteiden toteutuksen. Esimerkiksi monivärinen videotaulu voidaan integroida suorien tai kaarevien lasien väliin.
Hanketta koordinoi Philips Lighting Alankomaista. Lisäksi konsortioon kuuluvat alankomaalainen Technische Universiteit Eindhoven, belgialainen Havells Sylvania Lighting Belgium, ranskalaiset Magillem Design Services SAS, Ingélux, PISEO, Philips France ja Ecce’Lectro, unkarilaiset Budapest University of Technology & Economics ja Mentor Graphics Hungary sekä Mentor Graphics UK Isosta-Britanniasta ja Pi Lighting SARL Sveitsistä.
Projektista löytyy lisätietoa osoitteesta delphi4led.org.