Monet älylaitteen sovellukset käyttävät paikannustietoa, mutta aina se ei ole tarpeeksi tarkkaa. Diplomi-insinööri Elina Laitinen analysoi väitöstyössään eri paikannusmenetelmien tärkeimpiä haasteita ja niiden mahdollisia ratkaisuja. Sisätiloissa tarvitaan erilaisten radioverkkojen hyödyntämistä.
Erilaiset paikannussovellukset ovat viime vuosina lisääntyneet ja helpottaneet monin tavoin älypuhelinten käyttäjien arkea. Jatkuvasti kasvava sovellusten määrä tarkoittaa kuitenkin myös vaatimustason nousua. Vaikka satelliittinavigointijärjestelmiin perustuva paikannus on pääsääntöisesti hyvinkin tarkkaa, kaupungeissa ja erityisesti sisätiloissa paikannus on edelleen haasteellista.
- Satelliittiperusteisen paikanlaskennan tueksi tarvitaan vaihtoehtoisia menetelmiä. Yksi varsin kustannustehokas tapa on käyttää hyödyksi jo olemassa olevia langattomia radioverkkoja, kuten matkapuhelinverkkoja sekä langattomia WLAN-lähiverkkoja, kertoo TTY:llä huomenna väittelevä Elina Laitinen.
- Mikään teknologia ei yksinään riitä tarkkaan maailmanlaajuiseen paikannukseen sekä ulko- että sisätiloissa, vaan ratkaisu löytyy eri metodeja ja signaaleja yhdistelemällä, Laitinen sanoo.
Laitinen tutki väitöstyössään sekä satelliittiperusteisia että signaalinvoimakkuuteen perustuvia paikannusmenetelmiä. Hän keskittyi erityisesti sisätilapaikannukseen, jonka toteutuksessa on vielä monenlaisia haasteita.
- Satelliittisignaalit vaimenevat kulkiessaan rakenteiden läpi. Radioverkkoihin perustuvassa paikannuksessa puolestaan haasteeksi muodostuu esimerkiksi tasapainoilu riittävän paikannustarkkuuden ja datan suuren määrän välillä. Suuret tietokannat ja algoritmien monimutkaisuus saattavat tehdä järjestelmästä turhan kalliin, Laitinen selittää.
Laitisen tietoliikennetekniikan alaan kuuluva väitöskirja Physical layer challenges and solutions in seamless positioning via GNSS, cellular and WLAN systems ("Fyysisen kerroksen haasteet ja ratkaisut satelliitti- ja radioverkkosignaaleihin perustuvassa saumattomassa paikannuksessa”) tarkastetaan Tampereen teknillisen yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa ensi viikon perjantaina. Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa täällä. Siihen kannattaa tutustua jo senkin takia, että työ pitää sisällään kattavan selityksen useista radiotekniikoista.