Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johtamassa SEMTEC-hankkeessa kehitettiin aiempaa nopeampia, tarkempia ja ketterämpiä laskentatyökaluja ja -menetelmiä. Tämä mahdollistaa kalliin ja aikaa vievän prototyyppivaiheen jättämisen pois sähkömekaanisessa teollisuudessa.
Suomalainen teollisuus saa tästä kilpailuetua, kun sähkömoottoreiden ja -generaattoreiden sekä muuntajien tuotekehitys nopeutuu ja päästään edullisemmin kustannuksin markkinoille. Hankkeen tuloksena syntyy myös hiljaisempia ja energiatehokkaampia koneita.
SEMTEC-hankkeen tärkein tulos on uudet laskentamenetelmät, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa teollisuudessa hyödynnettävässä muodossa ja käytettävissä teollisuuden omilla työkaluilla. Hankkeessa tuotettiin innovatiivisia ja tarkkoja menetelmiä värähtelyiden ja melun torjumiseksi sekä laitteiden energiatehokkuuden parantamiseksi.
Tuloksista hyötyy erityisesti sähkömekaaninen teollisuus, joka valmistaa sähkömoottoreita ja -generaattoreita ja muuntajia. Myös tutkimuksen ja teollisuuden yhteistyö lisääntyy, kun kaikki tulokset ovat saatavilla kaikille avoimen lähdekoodin Elmer-ohjelmiston kautta.
Esimerkiksi hissien ja muuntajien tuottamaa melua päästään pienentämään. Tämä mahdollistaa häiritsevän ja väsyttävän melun vähentämisen kodeissa ja työpaikoilla.
Erityisesti sähkömagneettisessa laskennassa on käynnissä murros, kun tietokoneiden laskentateho kasvaa ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttö lisääntyy. Vanhat ohjelmistot eivät usein taivu uuteen rinnakkaislaskennan maailmaan.
Hankkeessa käytettiin Elmer-työkalua, joka on CSC:n avoimen lähdekoodin elementtimenetelmään perustuva (Finite Element Method, FEM)-ohjelmisto. Se mahdollistaa tehokkaan rinnakkaislaskennan ja monien fysikaalisten ilmiöiden keskinäisen kytkennän.
Hanke alkoi helmikuussa 2015 ja päättyy nyt toukokuussa. Siinä ovat olleet mukana ABB, Kone, Konecranes, Trafotek, Sulzer Pumps Finland, Ingersoll-Rand Finland ja Tieteen tietotekniikan keskus CSC. Tutkimuslaitoksista mukana olivat VTT, Aalto-yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto. SEMTEC-hankkeen rahoitti Tekes ja projektiin osallistuneet yritykset ja tutkimuslaitokset.