Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston ainutlaatuinen Soletair-pilottilaitos käyttää hiilidioksidia uusiutuvien polttoaineiden ja kemikaalien tuottamiseen. Pilottilaitos on kytketty LUT:n aurinkovoimalaan Lappeenrannassa.
Hankkeen tavoitteena on todistaa kokonaisprosessin tekninen toiminta ja tuottaa tutkimuskäyttöön 200 litraa polttoaineita ja muita hiilivetyjä. Kyseessä on lajissaan ainut koelaitos, jossa koko prosessiketju aurinkovoiman tuotannosta hiilivetyjen valmistukseen tapahtuu yhdessä paikassa.
Koelaitos koostuu neljästä erillisestä yksiköstä: aurinkovoimalasta, hiilidioksidia ja vettä ilmasta erottavasta laitteistosta, vetyä elektrolyysin avulla tuottavasta osasta sekä synteesilaitteesta, jolla hiilidioksidista ja vedystä valmistetaan raakaöljyn korvaavaa ainetta.
Pilottikokoluokassa toimivan laitoksen yksiköt on suunniteltu hajautettua, pientä tuotantoa varten. Tuotantokapasiteettia voidaan kasvattaa lisäämällä yksiköiden määrää.
- Tutkimamme konsepti on esimerkki siitä, miten kemianteollisuus voi tulevaisuudessa sähköistyä. Fossiilisten polttamisen on loputtava vuoteen 2050 mennessä, mutta ihmiskunnan hiilivetyjen tarve ei kokonaan katoa”, sanoo professori Jero Ahola LUT:sta.
VTT ja LUT testaavat Soletair-koelaitosta kesän aikana. Pilotoinnin jälkeen synteesiyksikköä käytetään lähivuosien aikana useissa EU-hankkeissa. Projektin aikana kerätystä tiedosta on hyötyä teknologioiden kaupallistamisessa. Uusia liiketoimintamahdollisuuksia syntyy esimerkiksi hiilen kiertotaloutta tai ylijäämäsähköä hyödyntäville yrityksille sekä kemikaalituottajille.
VTT ja LUT ovat investoineet laitteisiin yhteensä yli miljoona euroa. Tutkimusta rahoittaa Tekes ja joukko yrityksiä: ABB, ENE Solar Systems, Green Energy Finland, Proventia, Hydrocell, Ineratec, Woikoski, Gasum ja Trafi.