Uusi opetussuunnitelma tuo perusopetukseen ohjelmointia ja robotiikkaa. Ohjelmoinnin opettamisesta perusopetuksessa on ensisijaisesti kyse ohjelmoinnillisen ajattelun oppimisesta. Näitä ajattelun taitoja ovat esimerkiksi ongelman pilkkominen pienempiin osiin sekä sopivien käskyjen antaminen oikeassa järjestyksessä. Samalla opitaan ymmärtämään myös esimerkiksi digitaalisten palveluiden ja ohjelmien toimintaperiaatteita.
Ohjelmoinnin opettamisen tavoitteena on antaa oppilaille positiivisia kokemuksia ohjelmoinnista sekä ymmärrys siitä, että kenestä tahansa voi tulla koodari. Tärkeintä kuitenkin on saada omakohtaisia kokemuksia ja ymmärrystä koodaamisesta.
Uutta opetussuunnitelmaa viedään parhaillaan kouluissa kiivaasti käytäntöön. Opettajilla ei välttämättä ole riittävästi eväitä viedä koodaamista käytännön työhön, mutta siinä avuksi tulevat erilaiset asiantuntijayritykset, kuten Ilona IT. Sen asiakkaat ovat kaikilta kouluasteilta varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.
Ohjelmoinnin osalta tämä tarkoittaa sitä, että kaikissa kouluissa harjoitellaan nyt ohjelmointia. Erilaisia vaihtoehtoja on nyt runsaasti saatavilla, joista koulut voivat valita mieluisimmat keinot.
Selainpohjaisten ympäristöjen, kuten Scratch, Code.org, Codecademy etuna on se, että toimivat kaikilla laitteilla ja ovat useimmiten ilmaisia. Näitä käyttäen jokainen oppilas voi edetä omaan tahtiin.
Ehkä helpoin tapa opettajille mahdollistaa oppilaidensa tutustumisen ohjelmoinnin maailmaan ovat ohjelmoitavat Sphero SPRK+ -robottiälypallot. Robottipallon ohjaaminen tapahtuu älypuhelimen tai tabletin avulla. Lataamalla ohjelmointisovelluksen, kuten Tickle, voit ohjata pallon liikkumaan radan läpi tai suorittamaan tehtäviä.
Ilonan kouluttaja ja ohjelmoinnin asiantuntija Annu Schroderus muistuttaa, ettei opettajan tarvitse itse osata ohjelmoida. - Opettaja voi antaa robottipallot ja valmiit aloitustehtävät oppilaille. Opettaja ja oppilaat voivat sitten yhdessä tekemällä tutustua ohjelmoinnin maailmaan. Yhdessä tekeminen on hauskaa ja motivoivaa, saattaapa joku löytää ohjelmoinnista itselleen uuden harrastuksenkin, Schroderus kannustaa.