Itä-Suomen yliopiston farmaseuttisen fysiikan tutkimusryhmä on julkaissut tutkimuksen, jolla voi olla iso merkitys seuraavan polven litiumakkutekniikalle. Ryhmän tutkimuksen mukaan grafiitin korvaaminen piillä pariston anodissa jopa nelinkertaistaa anodin kapasiteetin.
Tutkimuksessa selvitettiin elektrokemiallisesti tuotetun nanohuokoisen piin sopivuutta litiumioniakkuihin. Tulosten mukaan sopivin partikkelikoko on 10-20 mikronin välillä.
Tulos on merkittävä, sillä mikrometrikoon partikkelien valmistaminen on helpompaa ja turvallisempaa kuin nanopartikkelien.
Tutkija Timo Ikosen mukaan Teslan akuissa käytetään jo pieniä määriä piitä akkujen kapasiteetin kasvattamiseksi. Piin määrän kasvattaminen on kuitenkin erittäin haastavaa.
Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa tutkijat yhdistävät piitä hiilinanoputkiin tavoitteenaan entisestään lisätä materiaalin sähkönjohtokykyä ja mekaanista kestävyyttä. Tutkimuksessa käytetty pii on liian kallista kaupalliseen käyttöön, professori Vesa-Pekka Lehto myöntää.