Sydämen tilaa on tähän asti tutkittu kalliilla laitteilla ja 45 minuuttia kestävällä ultraääniskannerilla. Amerikkalaistutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jolla sama tulos saadaan parissa minuutissa älypuhelimen kameran avulla.
Aisalla ovat Caltechin tutkijat, jotka ovat tehneet yhteistyötä Huntingtonin lääketieteen tutkimusinstituutin ja Kalifornian yliopiston tutkijoiden kanssa. Tiimin kehittämä tekniikka pystyy älypuhelinkameran avulla mittaamaan, kuinka paljon verta sydämen vasen kammio pumppaa jokaisella lyönnillä.
Terveessä sydämessä tämä LVEF-arvo vaihtelee 50-70 prosentin välillä. Mikäli sydän on heikko, arvo on pienempi ja sydän pumppaa jokaisella iskulla vähemmän verta. LVEF-arvo on sydänlääkärien diagnoosien ja hoitopäätösten keskeinen mittari.
Kännykkäsovellusta testattiin 72 vapaaehtoisen 20-92-vuotiaan kanssa magneettikuvauskeskuksessa. Laitteisto on LVEF-mittauksen paras menetelmä, mutta hyvin kallis. iPhonella tehtyjä mittauksia verrattiin kalliin laitteiston tuottaviin arvoihin. Älypuhelimen mittausvirhe oli ±9,9 prosenttia. Myös magneettikuvauslaitteiston mittavirhe on samaa luokkaa eli älypuhelinsovellus toimii erinomaisesti.
Sovellus toimii, koska suonien seinämät ovat lähes täysin elastisia. Ne laajenevat ja kutistuvat jokaisen sydämenlyönnin aikana. Tämä liike voidaan mitata ja muuntaa aaltomuodoksi, joka kertoo paljon informaatiota sydämen tilasta.
Tutkimus tehtiin iPhone 5 -puhelimella, mutta tutkijoiden mukaan mikä tahansa älypuhelimen kamera käy.