Entä jos älypuhelimesi sovellusprosessori toimisikin avoimella linuxilla nyt käytännössä pakollisen ARM-käskykannan sjiaan? Tulevaisuudessa tämä voi olla mahdollista. RISC-V-pioneereihin kuuluva SiFive on ryhtynyt lisensoimaan ensimmäistä prosessori-IP:tä, jolla voidaan ajaa linuxia.
SiFive julkisti U54-MC Coreplex -IP:n, joka on markkinoiden ensimmäinen avoimeen RISC-V-arkkitehtuuriin pohjaava 64-bittinen Linuxin kaltaisia käyttöjärjestelmiä tukeva prosessori. Samalla kyse on ensimmäisestä RISC-V-pohjaisesta sovellusprosessorista.
Jokainen U54-ydin on rakenteeltaan viisiportainen liukuhihna. Niiden lisäksi suorittimella on yksi U51-ydin. Tuettu käskykanta on RV64GC, josta on tulossa Linux-pohjaisten RISC-V-prosessorien standardi. Prosessori sopii verkkolaitteisiin, koneoppimisen sovelluksiin, älykkäisiin IoT-laitteisiin ja tietysti älypuhelimiin.
SiFiven mukaan 28 nanometrin prosessissa toteutettuna U54-MC-prosessori toimii yli 1,5 gigahertsin kellotaajuudella. Jokaisella U54-ytimellä on käytössään 32 kilotavun välimuisti käskyille ja saman verran datalle. Kaikki ytimet jakavat kahden megatavun L2-välimuistin.
Prosessorin odotetaan olevan suorituskyvyltään vielä selvästi esimerkiksi ARM Cortex-A53-prosessoria jäljessä. Toisaalta RISC-V-pohjaisuus muuttaa merkittävästi bisnesmallia, jossa kaikki IP-kustannukset maksetaan etukäteen. Tämä voi myös alentaa oman sovellusprosessorin suunnittelun aloituskynnystä.