Helsingin messukeskuksessa järjestetyt Teknologia17-yhdistelmämessut olivat Suomen messujen mukaan menestys. Kävijämäärä ja näytteilleasettajien määrä ylsivät uusiin ennätyksiin: lähes 14500 vierasta tutusti lähes 450 yrityksen tuotteisiin. Järjestäjällä on kuitenkin edessään mietinnän paikka ennen seuraavaa, lokakuussa 2019 järjestettävää tapahtumaa.
Ensin hyvät uutiset. Messujen ohjelma on erittäin vankka. Teknisten seminaarien kirjo on jopa hengästyttävä. Plazan esitykset, robotiikkaseminaari sekä järjestöjen, yhdistysten ja yritysten omat seminaarit olivat jo liikaakin.
Keinotodellisuuden tuominen messuilla Immersalin sovellus oli onnistunut kokeilu, joka tulee eittämättä yleistymään muillakin messuilla. Se tulee todennäköisesti tuomaan myös lisärahaa järjestäjille, kunhan mainonta löytää omat muotonsa.
Moni asia oli ennallaan. Sää tuntuu olevan aina kehno, eikä se pettänyt tälläkään kertaa. Taksijonot olivat taas pitkät. Pysäköintihalli toimii hyvin pysäköintiin, mutta ulospäin ajo on aina aika tuskallista.
Sitten ne moitteet. Vanhaa Elkomia ei enää ole. Jakelijat eivät enää tule messuilla, koska bisnestä ei tehdä. Automaatio on voimissaan ja kasvaa Teollisuus 4.0 -hypen voimalla kovaa vauhtia. Opiskelijoita ja koululaisia käy liikaa, moitti moni.
Väkisin tulee mieleen, että Suomen messujen yritys pitää vanha, valtavien kävijämäärien Elkom hengissä tapahtumia yhdistämällä ja oheistapahtumia lisäämällä on tullut tiensä päähän. Kun halutaan antaa kaikille jotakin, uhkaa käydä niin ettei anneta kellekään mitään.
Ehkä ison jättimessun järjestämisen aika on ohi? Ainakin elektroniikka- ja automaatioväki toivoisi tiukemmin fokusoitunutta tapahtumaa. Erillismessuista on tarpeetonta pitää kiinni väkisin, kun tekoäly, robotit, automaatio, ohjaus ja sulautettu ohjelmointi on osa kaikkia tuotteita. Omronin mobiilirobotti (kuvassa) on laite, joka kiteyttää paljon tästä kaikesta.
Suomen messujen mukaan Teknologia19 järjestetään Messukeskuksessa 8.-10.10.2019. Miten olisi vain ytimekkäästi Tech19? Kaksipäiväisenä ja koululaisille auki vain eka päivän hiljaisina iltapäivän tunteina? Ja Kunnossapidolle ja logistiikalle oma dedikoitu tapahtumansa? Vähemmän, mutta paremmin?