Saksalainen SICK on yksi teollisuuden suurimpia anturitoimittajia. Eilen päättyneillä Teknologia17-messuilla yhtiö demosi esimerkiksi robotin ja ihmisten turvallista työskentelyä yhdessä. Yhtiön Suomen toimitusjohtaja Ari Rämö sanoo, että lopulta kaikki anturidata menee pilveen.
Aivan käden käänteessä tämä ei onnistu. SICKin valikoimassa on yli 40 tuhatta tuotetta. Valikoima kattaa käytännössä kaiken aistimisen valokennoista laserskannereihin, valoverhoihin, etäisyys- ja ultraääniantureihin, kaasu-, pöly- ja nesteantureihin ja magneettisiin antureihin.
- Meillä kaikki lähtee aina liikkeelle asiakkaan tarpeesta ja ongelmasta. Siihen etsimme sopivan ratkaisun, jossa voidaan myös yhdistää eri tunnistustekniikoita, sanoo Rämö.
Teollisuus 4.0, IoT ja digitalisaatio ovat olleet kuumia puheenaiheita jo pitkään. Niin oli myös Teknologia17-messuilla. Tässä kehityksessä SICK on kyllä erinomaisessa paikassa. Kaikki tämä hype edellyttää älykästä automaatiota ja anturointia.
Ari Rämön mukaan Suomessa ollaan hyvin kehityksessä mukana. Tämä näkyy esimerkiksi yhtiön järjestämissä oppilaitosten innovaatio- ja taitokilpailuissa. – Näille nuorille osaajille digitalisaatio ei ole mikään murros. Heille se on normaalia, Rämö kehuu.
Softataloksi SICK ei ole lähdössä. Suurten asiakasjärjestelmien kehittäminen tarkoittaisi, että yhtiö alkaisi kilpailla asiakkaidensa kanssa. Siksi sen antureilla ohjataan autoja laivoihin satamissa, matkalaukkuja lentokentillä tai robotteja tehtaassa, mutta asiakas ja järjestelmän toimittaja päättävät, mitä datalle tehdään.
Yksi SICKin antureiden vahvuuksia on luotettavuus. Tämä on varmasti seurausta siitä, että koko yritys lähti liikkeelle yli 70 vuotta sitten Erwin Sickin halusta suojata työntekijöitä vaarallisissa tehtävissä valoverhotekniikalla. Sama perusidea näkyi myös Teknologia17-messujen demossa, jossa robotti hiljensi liikettään ja lopulta pysähtyi aistiessaan ihmisen lähestyvän.
SICK Oy on nyt 26-vuotias. Viimeiset 13 vuotta Rämö on ollut vetovastuussa ja sinä aikana liikevaihto on kasvanut nelinkertaiseksi. Tänäkin vuonna kasvua tulee ainakin 15 prosenttia, mutta tästä Rämö ei halua kovasti meteliä pitää. - Ihminen ja työntekijä on meille aina se tärkein, Rämö päättää.