Data, joka on luottamuksellisia nyt, ei ole enää turvallisia, kun kvantti-tietokoneet saapuvat. - Emme voi olla tekemättä jotain ongelmalle, vaikka se on vasta vuosikymmenten päässä. Vaikka data nyt salattu turvallisella tavalla, vastaanottaja voi odottaa, että kvanttitietokone valmistuu ja tarkastella sitten dataa, kertoo Technical University of Denmarkin (DTU) professori Tobias Gehring.
- Siksi on olemassa hyvä syy kvanttisalata data jo nyt, jotta sitä ei voida lukea tulevalla kvanttitietokoneella, Tobias Gehring väittää. DTU:n tutkijoilla on jo ratkaisu valmiina.
Osa ongelman ratkaisusta on luoda satunnaislukuja. Klassinen tapa tuottaa niitä ei ole täysin satunnainen, mutta kvanttigeneraattorin avulla on mahdollista tuottaa todella satunnaisia numeroita.
Satunnaislukujen kvanttigeneraattorien kehittämisen lisäksi DTU:n tutkimusryhmä on tehnyt läpimurron näiden satunnaislukujen jakelussa.
Ratkaisun tekninen nimi on "riippumattomuus mittauslaitteesta". Se eroaa tavanomaisesta skenaariosta, johon liittyy kahden ihmisen välinen kommunikointi, jota kolmas osapuoli voi kuunnella.
Ongelma käännetään niin päin, että kaksi ihmistä kommunikoivat kolmannen osapuolen kautta. He tekevät tämän valitsemalla salaisen avaimen ja kolmas osapuoli saa sitten sekoituksen kahdesta salaisen avaimesta. Tämä sekoite ei kuitenkaan ole itsessään salausavain.
Se on täysin hyödytön, ellei tiedä toista kahdesta salausavaimesta etukäteen. Kolmas osapuoli on vastuussa sekoituksen julkaisemisesta kahdelle kommunikoivalle henkilölle. Käyttämällä informaatiota, jonka he ottavat sekoituksesta, he voivat laskea toisen osapuolen salaisen avaimen.
Menettely kiertää kolmannen osapuolen tuottaman epävarmuuden. Järjestelmä on suunniteltu siten, että vaikka kolmas osapuoli olisi salakuuntelija, se ei muuta järjestelmän turvallisuutta.
Yksi tutkimusryhmän kehittämien ratkaisujen tärkeimmistä eduista on se, että se eivät vaadi uutta infrastruktuuria. Salattu informaatio voidaan vaihtaa nykyisten kuituverkkojen kautta. Tutkijoiden tavoitteena on nyt kypsyttää tekniikkaa, jotta se voi siirtyä laboratorioista todelliseen maailmaan.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 24.10.2017