Purduen yliopistossa kehitetty iSoft -kosketustekniikka kykenee reaaliaikaiseen tunnistukseen ja voi tuntea erilaisia ärsykkeitä, kuten jatkuvaa kosketusta ja venyttelyä kaikkiin suuntiin. - ISoftin uutuus on, että se ei tarvitse mitään johdotusta tai elektroniikkaa materiaalin sisällä, toteaa professori Karthik Ramani.
Tekniikan perusta on sähköinen impedanssitomografia (EIT). Sen avulla voidaan arvioida kosketuksesta aiheutuvia pietsoresistiivisen elastomeerin resistanssin jakautumisen muutoksia anturissa pelkästään sen sivuilla olevilla elektrodeilla. Tämä tekee anturin valmistamisen erittäin edulliseksi.
Järjestelmässä hyödynnetään myös dynaamista algoritmia, joka kompensoi elastomeerin hitautta sen palatessa alkuperäiseen muotoonsa. Lisäksi järjestelmä tukee yksisuuntaista venytystunnistusta käyttämällä mallipohjaista lähestymistapaa, joka toimii erikseen jatkuvasta kontaktitunnistuksesta.
- Tarjoamme myös työkalupaketin, jonka avulla käyttäjät voivat suunnitella ja ottaa käyttöön räätälöityjä ulkoasuja. Työkalujen avulla käyttäjät voivat tehdä vuorovaikutuksia heti käyttöönoton jälkeen ilman ylimääräisiä koulutusprosesseja, kertoo Ramani.
Washingtonin yliopistossa on puolestaan ommeltu magneettisia lankoja kankaaseen ja näin luotu ykkösillä ja nollilla magnetoitavia kenttiä.
Tutkijat hyödynsivät kaupallisten johtavien lankojen magneettisia ominaisuuksia. Tallennettua magneettisuutta voidaan lukea edullisilla magneettiantureilla, joita jo löytyy vaikkapa navigointiin kykenevistä älypuhelimista.
Kangaskudoksen magneettisen signaalin vahvuus heikkenee viikossa noin 30 prosenttia mutta kangas voidaan magnetoida ja ohjelmoida uudelleen useita kertoja. Kangas kuitenkin säilytti tietonsa konepesussa, kuivauksessa ja silityksen jälkeen.
Tutkijatiimi osoitti myös, että menetelmää voitaisiin käyttää vuorovaikutukseen älypuhelimen kanssa, kun se on taskussa. Tutkijat ompelivat hanskan sormenpäihin magnetoitua kangasta. Erilaiset eleet tuottivat erilaisen magneettisen signaalin, joka voi ohjata tiettyä toimintoa, kuten keskeyttämistä tai musiikin toistamista.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 3.11.2017