Tekoälypuhelin tai AI-kännykkä, miten vaan, on monella tapaa uudenlainen alku päätelaitteissa. Ensimmäistä kertaa laitteista tulee jatkuvasti älykkäämpiä firmware-päivitysten myötä, sanoo Huaweilla Kirin-piirisarjojen tuotemarkkinoinnista vastaava Eric Zhou.
Huawein uusimmilla laitteissa käytetään ensimmäistä kertaa piirisarjaa, johon on integroitu myös erillinen neuroverkkoprosessori. NPU-suoritin tuo lisää älyä, mutta parantaa myös laitteiden energiatehokkuutta merkittävästi. – Tehonkulutus on vain 1/50 CPU-prosessorin kulutuksesta, Zhou kehui.
Moni on kysynyt, miksi Huawei on kehittänyt oman piirisarjan älypuhelimiin? Miksi ei mennä Qualcommin piireillä, kuten Huaweikin tekee joissakin malleissa? Zhoun mukaan kaikki lähtee käyttäjän kokemuksesta.
- Jos ei ole omaa piirisarjaa, ei voi tuottaa parasta mahdollista käyttökokemusta. Pyrimme jatkuvaan siruintegraatioon eli toimintojen lisäämiseen samalla piirillä, Zhou kuvaa.
No miksi Kirin-piirisarjaa ei lisensoida muille valmistajille? – Ei ei, se ei tule kysymykseen, Zhou naurahtaa. Kyse on selvästi aivan keskeisestä osaamisalueesta, johon Huawein lippulaivamallien menestys perustuu.
Kirin 970, joka löytyy uusimpien Mate 10 -laitteiden sisuksista, on melkoinen taidonnäyte Huaweilta. TSMC:n 10 nanometrin prosessissa valmistettu piiri koostuu 5,5 miljardista transistorista ja pitää sisällään useita eri prosessoreja: 8-ytimien ARM-suorittimen, 12-ytimisen grafiikkaprosessorin niin ikään ARM:lta, kuvanprosessoinnista huolehtivan DSP-prosessorin sekä eniten huomiota saaneen NPU-prosessorin.
Sen lisäksi sirulla on prosessori tuplakameran ohjaamiseen, erillinen suoritin anturisignaalien käsittelyyn ja erillinen turvaprosessori sensitiivisen datan prosessointin ja suojaamiseen.
Mutta miten se piirin älykkyys saadaan kasvamaan? Pilvessä kehitetyt AI-mallit pakataan ja ladataan laitteeseen päivityksen myötä. Niiden avulla laite oppii tunnistamaan lisää objekteja kuvissa ja esimerkiksi sen tehonkulutusta voidaan optimoida uusien käyttäjämallien myötä.
Huaweilla piirisarjoja suunnittelee noin 300 kehittäjää. Se on iso joukko, mutta toisaalta Qualcommilla on kehittäjiä jopa 20 tuhatta. Ja pitää muistaa, että Snapdragoniin vasta kehitetään omaa AI-versiota.