Berkeley Labin sekä Kalifornian Berkeleyn ja Riversiden yliopistojen tutkijoiden löytö voi johtaa uuden haihtumattoman, energiatehokkaan ja nopeutta uhraamattoman tietokonemuistin löytöön. Tutkijat kehittivät menetelmän, jolla sähköistä magneettisuutta voidaan hallita tietyissä metalleissa paljon suuremmilla nopeuksilla kuin nykyisillä magneettisilla satunnaismuisteilla (MRAM).
Tutkijat havaitsivat magneettisessa gadolium-rauta -ohutkalvossa deterministisen, toistettavan ja ultranopean magnetisoinnin yhdellä 10 pikosekunnin sähköpulssilla. Magnetisointi saatiin myös kääntymään noin 10 pikosekunnissa, mikä on enemmän kuin suuruusluokan verran nopeammin kuin mikään muu sähköisesti ohjattu magneettikytkentä.
Työ liittyy spintroniikkaan, jossa tutkitaan sekä spin- että varausliikenteen nopeita ilmiöitä kiinteissä materiaaleissa. Löydetty menettely osoittaa kuitenkin täysin uuden sähköisen kytkentämekanismin, joka ei vaadi spin-polarisoituja virtoja tai spininvaihdon temppuja.
Nähdäkseen voitaisiinko kytkentä laajentaa magneettisiin materiaaleihin laajemmin, tutkijat kokeilivat yksittäisien magneettisia metalleja pinottuna gadolinium-rauta-seoksen päälle. Päälle tulleen koboltin ja seoskerroksen välinen vuorovaikutus antoi heille mahdollisuuden manipuloida koboltin magneettisuutta "ennennäkemättömillä aikavakioilla, tutkijat iloitsevat.
- Nämä kaksi löytöä tarjoavat mahdollisuuden kehittää erittäin nopeita magneettisia muisteja. Niiden avulla voidaan toteuttaa suorituskykyisiä, mutta erittäin vähän tehoa kuluttaville laskentaprosessoreja, joilla on nopeat ja haihtumattomat muistit samalla sirulla, toteaa työtä vetänyt Jeffrey Bokor.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 14.11.2017