Nokia on julkaissut verkkojen haavoittuvuuksia kuvaavan Threat Intelligence Reportinsa vuoden kolmelta ensimmäiseltä neljännekseltä. Tuloksista nousee kaksi havaintoa: ensinnäkin kyberuhat siirtyvät kiinteistä mobiiliverkkoihin ja toiseksi Androidin osuus haittaohjelmien levittämisessä on merkittävä.
Nokia tekee tutkimuksensa niiden operaattorien verkkojen perusteella, joihin on asennettu Nokia NetGuard Endpoint Security -ratkaisu. Kyse on työkalusta, jolla operaattorit voivat seurata verkon ja siinä tapahtuvan dataliikenteen laatua.
Verkkoanalyysin perusteella 0,68 prosenttia operaattoreihin verkkoihin liittyneistä mobiililaitteista on jollakin tavalla saastuneita. Älypuhelimien osuus näistä laitteista on 72 prosenttia, loput ovat mokkulan tai jaetun nettiyhteyden kautta verkkoon liitettyjä PC-koneita.
Älypuhelimista valtaosa on Android-laitteita. Nokian mukaan tämä ei johdu Googlesta, joka on tehnyt paljon töitä Play-kaupan sovellusten siivoamisessa. Sen sijaan muista sovelluskaupoista laitteisiin ladataan paljon sovelluksia, joissa on mukana haitakkeita. Esimerkiksi käyttäjät lataavat sovelluksia pääosin muista kaupoista: Google Play on vasta kymmenenneksi suosituin sovelluskauppa.
Viimeisen viiden vuoden aikana Windows-laitteiden osuus verkoista löydetyistä saastuneista laitteista on tasaisesti pienentynyt. Vielä vuoden 2013 alussa Windowsin osuus Nokian raportissa oli 65 prosenttia. Nyt se on pudnnout hieman alle kolmannekseen.
Nokian mukaan tämä selittyy sillä, että kyberuhat keskittyvät yhä enemmän älypuhelimiin ja IoT-laitteisiin. Perinteinen PC menettää merkitystään koko ajan, sillä niiden määrä ei oikeastaan kasva. Samaan aikaan uusi älypuhelimia myydään 10-kertainen määrä PC-koneisiin verrattuna joka vuosi. IoT-laitteita myydään tulevaisuudessa vielä paljon enemmän.