Ensi viikolla järjestettävän Slushin alla ulkomaiset kehittäjät ja devaajat kokoontuivat eilen Finlandiataloon HackTalks-tapahtumaan, jossa esiteltiin koodareille uusimpia webbitekniikan ja grafiikan innovaatioita.
HackTalks polkaisi käyntiin tänään alkavan Junction-hackathonin, joka on 1500 koodarin voimalla Euroopan suurin kehittäjien, suunnittelijoiden ja yrittäjien kohtaamistapahtuma. Webbipuolellakin ollaan tiukasti kiinni tämän hetken kuumimmassa tekniikassa eli tekoälyssä. Amazon Web Servicesin Adrian Hornsby korosti, miten pilvi ja tekoäly tuovat ennen näkemättömät työkalut tämän päivän koodarien käyttöön.
Hornsby aloitti demolla, jossa suunniteltiin hehkulamppu siten, kuin se nyt tehtäisiin. Hankkeessa käytettiin Amazonin IoT-, pilvi- ja tekoälyalustaa. Uusi hehkulamppu syntyy yhdistämällä neljä eri palvelua yhteen, mutta keskeistä on, että toisin kuin Thomas Edisonin aikana, nyt innovaatio ei vaatinut mitään nerokkuutta.
- Tämä on pilven todellinen voima. Liitämme asioita yhteen niin, että luodaan uusia innovatiivisia tuotteita ja palveluita. Pilven ja tekoälyn voimalla voimme abstrahoida hyvin kompleksisia juttuja yksinkertaisiksi.
Hornsbyn mukaan tämä kaikki ei olisi ollut mahdollista vielä 10 vuotta sitten. – Kolmen teratavun tallennustila olisi silloin maksanut 30 tuhatta dollaria. Nyt sen saa 60 taalalla. Nyt kehittäjille on käytössään GPU-kiihdytetty tehokas laskenta silloin, kun he sitä tarvitsevat, Hornsby korosti.
Amazon tarjoaa AWS-palvelunsa kautta jo yli 90 erilaista pilvilaskentaa hyödyntävää palvelua. Tämän hetken kuumimmat palvelut liittyvät tekoälyyn, joka on tulosta eri innovaatioiden kehittymisestä. 2000-luvulla algoritmit kehittyivät monikerroksisiksi konvoluutioneuroverkoiksi eli syväoppimiseksi, IoT-laitteilla saadaan kerättyä valtavat määrät digitaalista dataa, jolla neuroverkkoja voidaan opettaa, GPU-kiihdytetty laskenta nopeuttaa prosessointia ja lopulta pilvilaskenta, jonka myötä kehittäjällä on aina riittävä määrä laskentatehoa, kun sitä tarvitsee.
Hornsbyn mukaan AWS:n tavoitteena on antaa kehittäjien ja opiskelijoiden käyttöön samat työkalut kuin suurille yrityksille. Ja tekoälypalvelujen myötä näin onkin tapahtunut. Hän esitteli tarkemmin Amazon Rekognition- ja Polly-palvelut, joista ensimmäinen on kuvantunnistukseen kehitetty työkalu ja toinen osaa muuntaa tekstiä puheeksi.
Amazonin AI-palvelujen etuna on se, että niiden kutsuminen onnistuu hyvin helpoilla rajapinnoilla. Amazonin S3-pilveen syötetään kuva ja palvelu palauttaa kuvan ominaisuuksien perusteella listan tageista ja niiden todennäköisyyksistä. Rekognition-palvelulla onnistuu esimerkiksi kasvojen tunnistus ja haku kasvojen perusteella. Palvelua on juuri laajennettu toiminnalla, joka tunnistaa tekstiä kuvassa, vaikkapa auton rekisterikilven numeron.
Polly toimii samalla periaatteella, mutta tuottaa tekstiä kontekstin ymmärtävää puhetta. Esimerkiksi Duolingo-käännöspalvelu käyttää Amazonin Polly-palvelua.
Hornsbyn viesti kehittäjille oli, että tekoäly demokratisoi innovoinnin. - Älkää keksikö pyörää uudelleen, keksikää ratkaisuja. Nyt voi muuttaa maailmaa 50 dollarilla.