Suomessa on käynnistymässä todellinen tekoälybuumi. Valtioneuvosto on laatinut ensimmäisen hahmotelman kansalliseksi tekoälyohjelmaksi. FCAI-keskus eli Suomen tekoälyn tutkimuskeskus pyrkii alan johtavaksi laitokseksi Pohjois-Euroopassa. Suuri yleisö kuitenkin usein pelkää tekoälyä. Siitä pitää päästä eroon.
Helsingin yliopiston tietotekniikan apulaisprofessori Teemu Roos korosti eilen AI Day -tapahtumassa Otaniemessä, että käytämme jo tekoälyä joka päivä. – Kun käytämme navigaattoria, teemme Google-haluja tai katsomme Netflixin suosittelemia elokuvia tai kuuntelemme Spotifyn suosittamaa musiikkia, Roos tarkensi.
Tekoälyn avulla voimme tehdä monia asioita nopeammin, automatisoidummin ja tehokkaammin. Tekniikan käyttöönottoa hidastaa kuitenkin se, että moni pelkää tekoälyä. Roosin mukaan tämä johtuu niin scifistä, tuntemattoman pelosta kuin klikkejä tavoittelevasta mediasta.
Monelle tulee tekoälystä mieleen Terminatorin kaltainen olio, joka valloittaa maailman ylivertaisella laskentakyvyllään. Tämä pelko on tietysti turha, sillä tekoäly on yleensä hyvin kapeaa. – Monessa asiassa tekoäly on hyvin tyhmä, Roos muistutti.
Tekoälyn kyky oppi paranee koko ajan, mutta kannattaa muistaa tunnetuin itseoppiva järjestelmä: ihminen. Vaikka ihminen oppii koko ajan uutta, hänestä ei tule jotenkin yliluonnollisen kyvykästä olentoa. Tämä johtuu siitä, että ratkaistavat ongelmat tulevat jatkuvasti vaikeammiksi.
Tekoälyn arkiseksi tekemisessä on työtä niin tutkijoilla kuin medialla. Tekniikka pitäisi kansanomaistaa, jakaa tätä tietoa suurelle yleisölle. Tämä hälventäisi tekoälyyn liittyviä pelkoja. Mikäli näin ei tehdä, seuraukset voivat olla merkittäviä.
- Pelko hidasta tekoälyn käyttöönottoa. Ilman rahoitusta ei synny maailmanluokan tutkimusta. Ilman tutkimusta ei synny innovaatioita, Roos kuvaa.
FCAI ja yliopistot ovat ainakin ottamassa ensimmäisiä askelia tässä työssä. Jo tammikuussa alkaa ensimmäinen avoin kurssi avoimen yliopiston puolella. Tekoälyn perusteisiin voi tutustua myös ilman laajaa osaamista ohjelmoinnista.