Teollisuuskohteiden infrastruktuuri on usein monesta palasta koostuva tilkkutäkki, jossa osallisina on monta eri suunnittelijaa, tilaajaa, toimittajaa ja käyttäjää. Kokonaisuuksien suunnittelussa tasapainotellaan usein sen välillä, tarvitaanko kohteeseen uniikeiksi räätälöityjä komponentteja vai pärjätäänkö standardiratkaisuilla.
- Suurissa kokonaisuuksissa käy joskus niin, että eri osa-alueiden suunnittelijat keskittyvät vain omaan tonttiinsa. Esimerkiksi koneen rungon suunnittelija ei välttämättä huomioi sitä, millaista elektroniikkaa koneeseen täytyy saada sijoitettua. Tästä seuraa ongelmia siinä vaiheessa, kun etsitään sopivaa koteloa, johon elektroniikka saataisiin sovitettua, pohtii Rittalin teollisuusratkaisujen myyntijohtaja Ville Davidsson.
Hänen mukaansa hankintapäälliköillä on usein omat toiveensa ja tuotantopäälliköillä omansa. - Standardiratkaisut tuovat kustannustehokkuutta hankintavaiheessa, mutta alusta asti kustomoitujen komponenttien käyttäminen voi puolestaan helpottaa käyttöönottovaihetta, Davidsson kertoo.
Kahden ääripään väliltä Davidsson löytää kolmannen, välimallin vaihtoehdon. - Monissa tapauksissa kaikkein kustannustehokkainta on räätälöidä standardiratkaisu pienillä muokkauksilla omaan käyttötarkoitukseen sopivaksi. Komponentin toimittaja voi esimerkiksi aukottaa tai käyttää ennalta koottua massatuotettua koteloa. Näin tilaaja pääsee saman tien käsiksi puolivalmiiseen tuotteeseen ja voi keskittyä siihen, minkä itse osaa parhaiten, hän vertaa.
Davidssonin suosittelema standardivaihtoehdon kustomointi omiin tarpeisiin nopeuttaa toteutusta. - Alusta asti räätälöidyn komponentin toimitus saattaa tilanteesta riippuen kestää jopa pari kuukautta. Kevyesti kustomoitu standardituote puolestaan valmistuu noin kolmessa viikossa, laskeskelee Davidsson.
Rittalilla on Vantaalla oma verstas, jossa se pystyy räätälöimään komponenttitilaukset paikallisesti ja nopealla aikataululla. Oman kohteen infrastruktuurin suunnitteluun on saatavissa tukea asiantuntijalta. Lisäksi tarjolla on valmiita ohjelmistoja, joilla tilaaja voi itse suunnitella esimerkiksi kohteensa virranjakelun tai jäähdytyksen.
- Olen huomannut, että jos komponenttitoimittajan asiantuntija otetaan mukaan prosessiin konsultoimaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, toimitusaika saadaan optimoitua eikä ostopäätöksiä jouduta tekemään kiireessä.
- Konsultoinnin lisäksi esimerkiksi Rittalin ePlan-ohjelmisto virtaviivaistaa suunnittelua, sillä se sisältää valmiina standardikirjaston, jonka pohjalta valintoja on helppo lähteä tekemään, Davidsson neuvoo.
Kirjoittaja Ville Davidsson toimii Rittalilla teollisuusratkaisujen myyntijohtajana.