Automaatio, robotiikka ja tekoäly vievät työpaikkamme, varoittelevat jo monet suomalaispoliitikotkin. Gartnerin mukaan pelko on turha. Tekoäly luo jo vuoteen 2020 mennessä enemmän uusia työpaikkoja kuin se on poistanut markkinoilta.
Tutkimuslaitoksen mukaan vuonna 2020 tekoäly vie työpaikan 1,8 miljoonalta ihmiseltä. Samaan aikaan se luo 2,3 miljoonaa uutta työpaikkaa. Työpaikkoja syntyy eri tavoin eri teollisuudenaloilla. Nopeimmin AI-tekniikka vaikuttaa työnteon vaatimuksiin terveydenhuollossa, julkisella sektorilla ja koulutusalalla. Eniten työpaikkoja häviää tuotannosta.
Gartnerin mukaan tekoäly kasvattaa tuottavuutta monissa työtehtävissä. Miljoonat keski- ja alemman vaatimustason työt katoavat. Niiden tilalle syntyy kasvava määrä sekä korkeamman vaatimustason hallinnointitehtäviä että uusia matalan osaamisen työpaikkoja.
Gartner esittää kolme ennustusta tekoälyn vaikutuksesta työelämään. Joka viides työntekijä, joka ei tee rutiininomaista työtä, joutuu vuoteen 2022 mennessä tukeutumaan tekoälyyn saadakseen tehtävästä tehtyä. Tämä koskee esimerkiksi kaikkea työtä, jossa joudutaan käsittelemään suurta määrää havaintoja ja tekemään niiden pohjalta päätöksiä.
Seuraavien viiden vuoden aikana iso osa vähittäiskaupan tehtäviä tulee nojaamaan tekoälyyn. Tilaukset, analyysit ja myynti perustuu yhä useammin tekoälyn hyödyntämiseen. Sen sijaan itse vähittäiskaupassa kuluttajat tulevat edelleen haluamaan henkilökohtaista palvelua. Tämä koskee kaikkia aloja, joilla osaava ja asiantunteva myyjä voi auttaa ostajaa.
Vuonna 2021 tekoälyn avulla luodaan 2,9 biljoonan dollarin edestä lisäarvoa ja säästetään 6,2 miljardin työtunnin edestä työtehokkuutta. Tekoälyllä moni rutiininomainen tehtävä voidaan tehdä tehokkaammin, joten työvoimaa säästyy muihin tehtäviin. Kyse on kuitenkin monimutkaisemmasta yhtälöstä kuin vain nykyisten prosessien automatisoinnista.