Sulautettujen laitteiden rakentaminen mullistui vuonna 2012, kun Raspberry-säätiö toi markkinoille ensimmäisen Pi-korttitietokoneensa. Nyt valkoima on kasvanut satoihin kortteihin, joista jokainen löytää omansa.
EETimes-lehti listasi tänä vuonna esiteltyj kortteja ja laittoi ne paremmuusjärjestykseen. Yhteistä korteille on wifi- ja bluetooth-yhteys. Listan kärkeen rankattiin Raspberry-säätiön pienin eli 10 dollarin hintainen Pi Zero.
Pi Zero on halvin ja yksi pienimpiä yhden kortin tietokoneita, mutta senkin ominaisuudet ovat monipuoliset. Prosessori on muista Pi-korteista tuttu Broadcomin siru, joka operoi gigahertsin kellotaajuudella. Työmuistia on 512 megatavua ja korttiin saa suoraan liitettyä HDMI-näytön sekä USB-laitteita.
PC-valmistaja Asus toi puolestaan kehittäjille alkuvuodesta oman Tinkerboard-korttinsa. 4-ytimisen ARM Cortex-A17-prosessorin kyljessä on Mali-T764 -grafiikkaprosessori, joka kykenee toistamaan 4K-laatuista videota. Kortin optimaaliset sovelluskohteet löytyvät laitteista, joissa tarvitaan suuriresoluutioista näyttöä. Sellaiset ovat yleistymässä esimerkiksi teollisuustietokoneissa. Tinkerboardin hinta on tällä hetkellä 54 dollaria.
EETimesin listalta löytyy kortti jokaiseen tarpeeseen. Siihen kannattaa tutustua täällä.