Japanilaistutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla kuparilankaa saadaan valmistettua atomi kerrallaan. Okinawan tiede- ja teknologiainstituutin tutkijat vertaavat menetelmäänsä legopalikoiden liittämiseen toisiinsa.
Tällaisia molekyylilankoja kutsutaan nimellä EMAC (Extended Metal Atom Chains). Kyse on orgaaniseen molekyyliin kiinnittyneistä yksittäisisät metalliatomeista. Molekyyli toimii sidoksena ja langan tukena.
Atomin paksuisilla metallilangoilla on elektroniikka paljon mahdollisia sovelluskohteita. Ne voivat toimia kaikenlaisina laitteina ledeistä katalyytteihin. Niiden valmistus on kuitenkin ollut erittäin haastavaa tähän asti. Japanilaiset ovat kehittäneet valmistukseen yksinkertaisen menetelmän.
Ensimmäistä kertaa kuparilankaa voidaan valmistaa lisäämällä tai poistamalla kupariatomeja rakenteesta yksi kerrallaan. Molekyylilankojen pituus voi vaihdella, samoin niiden ominaisuudet ja mahdolliset käytännön sovelluskohteet. Tähän asti pisin molekyylilanka on ollut 11 nikkeliatomin ketju.
Eripituisten molekyylilankojen luominen on vaikeaa, koska jokainen lisätty atomi vaatii uudenlaisen sidoksen, joka pitää syntesoida joka kerta. Sidos tuo metalliatomit yhteen ja asettaa ne suoraan linjaan.
OIST-tutkimuslaitoksen tutkijat ratkaisivat tämän ongelman siten, että yhdellä dynaamisella sidoksella voidaan syntesoida useita eripituuksisia ketjuja. Tämä on paljon tehokkaampaa kuin uuden sidoksen luominen joka kerta erikseen.