Hollantilaisessa Delftin teknisessä korkeakoulussa on tehty merkittävä läpimurto piipohjaisten kvanttisirujen kehittämisessä. QuTech-tutkimuskeskuksen tutkijat onnistuivat siirtämään elektronispinin informaation fotoniin.
Läpimurto mahdollistaa sen, että samalla piisirulla olevat kubitit voidaan yhdistää toisiinsa. Science-lehdessä julkaistu innovaatio siis tekee mahdolliseksi kubitprosessorien skaalaamisen ylöspäin.
Tulevaisuuden kvanttitietokoneen uskotaan kykenevät merkittävästi nykykoneita tehokkaampaan laskentaan. Kubittien avulla koneet kykenevät rinnakkaiseen laskentaan. Tällä hetkellä yrityksillä ja tutkimuslaitoksilla n käynnissä kova kilpajuoksu kubittien määrän kasvattamiseksi yhdessä koneessa.
Kvanttiprosessorin ydin valmistetaan piistä. Materiaali on erittäin tuttu nykypuolijohteista, mutta samalla lupaava materiaali kvanttiprosessoreille. TU Delftin tutkija Guoji Zhengin mukaan voidaan käyttää sähkökenttiä sieppaamaan yksittäisiä elektroneja piissä ja käyttää näitä kubitteina. Lisäksi informaatio voidaan tällaiseen kubittiin varastoida pitkäksi aikaa.
Käytännössä kvanttilaskenta edellyttää lukuisien kubittien liittämistä yhteen ja tämä on ollut tutkijoiden haaste kaikkialla. Tällä hetkellä kubiteiksi siepatut elektronit voivat kommunikoida vain viereisten elektronien kanssa. Tällaisen ”koneen” skaalaaminen suuremmaksi on jättimäinen haaste.
Toisissa kvanttikoneissa käytetään fotoneita etäämmällä olevien kubittien yhdistämiseen. Delftin tutkijat ovat nyt ensimmäisinä osoittaneet, että elektronin spin ja yksittäinen fotoni voidaan yhdistää samalla piisirulla. Käytännössä tämän ansiosta on mahdollista siirtää kvanttidataa spinin ja fotonin välillä.
Hollantilaistutkijoiden seuraava etappi on siirtää informaatio fotonin välityksellä yhdestä elektronin spinistä toiseen.