Kansainvälinen tutkijaryhmä työstää tekniikkaa, jolla voitaisiin parantaa televisiokuvan laatua. Tavoitteena on kirkkaampi kuva, joka näyttäisi nykyistä enemmän värejä. Ratkaisu perustuu kvanttipisteiden hyödyntämiseen.
Projektissa ovat mukana Belfastissa sijatsevan Queen´s Universityn, Sveitsin ETH Zürichin ja Empa-tutkimuslaitoksen, Florida State -yliopiston sekä Taiwanin kansallisen tiede- ja teknologiayliopiston tutkijat. Löydökset on raportoitu tuoreessa Science Advances -lehdessä ja ne ovat lupaavia.
Kvanttipisteet ovat pieniä puolijohdepisteitä tai täpliä, jotka voivat tuottaa hyvin kirkkaita värejä. Kun niitä klusteroidaan ryppäiksi, nämä alkavat heijastaa enemmän valoa, millä voidaan tuottaa aiempaa enemmän värejä.
Projektissa on luotu MAPbBr3-pisteitä (metyyliammonium-lyijy-bromi). Kun ne kerrostetaan eli eri materiaalit sijaitsevat omissa kerroksissaan, ihmissilmän vaste näiden heijastamalle näkyvälle valolle on hyvin korkea. Piste emittoi ison osan absorboimastaan valosta kirkkaina väreinä.
Tutkimusta johtavan tohtori Elton Santosin mukaan kvanttipisteillä voidaan kasvattaa näytön toistamien värien määrää yli 50 prosenttia. Tällainen uuden sukupolven FullHD-televisio voi olla totta jo 3-4 vuoden kuluessa, Santos arvioi.
Santos nimeää kvanttipisteiden uuden tuotantoprosessin AIE-prosessiksi (aggregation-induced emission). Tällä hetkellä AIE:llä voidaan tuottaa toistaiseksi kirkkain vihreä, joka on millään nanomateriaalilla saatu aikaan. Kun työssä saadaan valmiiksi samantasoinen sininen ja punainen, voidaan television ruudulla lopulta toteuttaa kaikki ne värit, jotka ihmissilmä kykenee erottelemaan.
Santosin mukaan tämä olisi televisioiden värintoiston ”Graalin malja”. Sitä enemmän värejä ei tarvita.