Viikonloppuna vietettiin varsin merkityksellisiä syntymäpäiviä. Helmikuun 3 päivänä vuonna 1998 perustettiin Open Source Initiative, joka sitten määritteli, mitä avoin lähdekoodi on. Open Source Initiativen sivuilla kerrotaan, että ajatus avoimesta lähdekoodista sai melkoisesti vastustusta ja jopa pilkkaa. Tuon ajan softataloista SCO ja Microsoft yrittivät tiukasti tappaa koko avoimen koodin idean, nyttemminhän Microsoft on oppinut jopa ”rakastamaan” avoimen koodin ohjelmistoja.
1990-luvun alussa Helsingissä omaa Linux-käyttöjärjestelmäänsä koodannut Linus Torvalds piti avoimen lähdekoodin ideasta hyvin nopeasti. Avoimeen Linux-ytimeen perustuvia käyttöjärjestelmiä on maailmalla satoja: Distrowatch listaa yli 300 eri versiota, joista jokaiseen käyttöön löytyy sopiva.
Vapaan ohjelmiston idea on toki vanhempi. Richard Stallman aloitti Free Software -liikkeen, mutta alkuaikoina ”vapaan” käsite oli ehkä helppo ymmärtää väärin. ”Avoin” on terminä paljon kuvaavampi.
Open Source Initiativen mukaan avoimen lähdekoodin ensimmäinen vuosikymmen innokkaiden harrastajien, tai hakkerien aikaa. Tuolloin tehtiin lähinnä erikoisohjelmistoja, joilla voitiin korvata kaupallisia softia.
Toinen vuosikymmen merkitsi keskittymistä erilaisiin ohjelmistokomponentteihin, mutta nyt alkavalla vuosikymmenellä kyse on yrityksistä ja yhteenliittymistä, jotka integroivat yhteen eri avoimen koodin yhteisöjen tuotoksia.
Avoin koodi on ollut valtaisan menestynyt projekti ja jokainen meistä käyttää avoimen koodin ohjelmistoja – ja yhä useammin laitteitakin – joka päivä.