Tietoturvayhtiö Check Pointin tilaston mukaan jokin kryptolouhija löytyi helmikuussa jo 42 prosentista yritysverkkoja. Joka viidennessä organisaatiossa lymysi Moneroa louhiva Coinhive, joka piti haittaohjelmien Top 5 -listan ykköspaikkaa. Sijalle kaksi nousi kryptolouhija Cryptoloot, jonka yleisyys kasvoi tammikuun 7 prosentista helmikuussa 14 prosenttiin.
Suomessa haittaohjelmien ykköspaikkaa piti Roughted, mutta Cryptoloot ja Coinhive seurasivat sen kannoilla. Meillä haastaja Cryptoloot oli jo yleisempi kuin Coinhive. Lisäksi sekä Suomen että maailman listalle nousi neljänneksi JSEcoin. Se on JavaScriptiä hyödyntävä louhija, joka on mahdollista istuttaa verkkosivuille. Sivuston käyttäjä voi antaa koneensa louhia valuuttaa esimerkiksi mainosten vaihtoehtona tai maksuna pelihyödykkeistä.
- Kryptolouhijat ovat yleistyneet tasaisesti neljän viime kuukauden aikana. Ne hidastavat PC-koneiden ja palvelinten toimintaa, mutta yritysverkkoon päästyään ne saattavat aiheuttaa muutakin vahinkoa. Siksi nyt on entistäkin tärkeämpää, että yrityksillä on käytössään monikerroksinen kyberturvallisuusstrategia, joka suojaa sekä tunnetuilta että tuntemattomilta uhilta, sanoo Check Pointin tietoturvatutkijoiden ryhmää vetävä Maya Horowitz.
Suomen yleisimmät haittaohjelmat helmikuussa
- Roughted – monipuolinen mainosten ja haittaohjelmien levittäjä
2. Cryptoloot – kryptovaluutan louhija
3. Coinhive – kryptolouhija, joka louhii Moneroa
4. JSEcoin – verkkosivustolle istutettava kryptolouhija
5. Fireball – selainkaappari, jonka kautta voi ladata haittaohjelmia uhrin konelle