Terveyden seurannan kehoon liitettävät anturit saavat uuden ulottuvuuden. Tuftsin teknillisen korkeakoulun tutkijoiden kehittämä uudenlainen, hampaaseen kiinnitetty anturi pystyy suoraan ja langattomasti välittämään tietoa glukoosin, suolan ja alkoholin saannista.
Aiemmin anturointi ruokavalion seuraamiseksi on ollut kömpelöä kokonsa, johdotuksen ja rikkoutumisen vuoksi. Tuftsin insinöörit etsivät helppokäyttöisempää teknologiaa ja kehittivät anturin, joka on vain 2 x 2 millin kokoinen ja joka mukautuu ja sitoutuu joustavasti hampaan pintaan.
Anturit koostuvat kolmesta kerroksesta: keskimmäisestä bioresponsiivisesta kerroksesta, joka absorboi ravintoaineita tai muita havaittavia kemikaaleja. Anturin kerrokset muodostavat konformaalisen radiotaajuuskonstruktion, joka koostuu aktiivisesta kerroksesta, joka on kapseloitu kahden käänteisesti suunnatun rengasresonaattorin väliin.
Kun saapuva aalto osuu anturiin, osa siitä tukahtuu ja loput heijastetaan takaisinlähetteellä sen mukaisesti mitä ainetta anturi tunnistaa. Esimerkiksi jos keskuskerros tunnistaa suolaa tai etanolia, sen sähköiset ominaisuudet muuttuvat, jolloin anturi absorboi ja lähettää eri spektrin radiotaajuutta vaihtelevalla intensiteetillä. Näin ravintoaineet ja muut analyytit voidaan havaita ja mitata.
- Teoriassa voimme muokata bioresponsiivista kerrosta näihin antureihin kohdistumaan muihin kemikaaleihin - meitä rajoittaa vain luovuuttamme, toteaa vastaava kirjoittaja ja professori Fiorenzo Omenetto Tuftsin korkeakoulusta.
- Olemme laajentaneet yleistä RFID-tekniikkaa tunnistepakettiin, joka voi dynaamisesti lukea ja välittää tietoa ympäristöstään riippumatta siitä, kiinnitetäänkö se hampaan, ihon tai muun pinnan päälle.
Veijo Hänninen
Nanobittejä 28.3.2018