Telia on ottanut ensimmäisenä operaattorina Suomessa käyttöön esineiden internetiä palvelevan Narrowband-IoT –teknologian verkossaan. NB-IoT:n avulla voidaan yhdistää helposti valtavia määriä hyvin pieniä sensoreita suoraan mobiiliverkkoon ja kerätä haastavistakin paikoista reaaliaikaista tietoa hyödynnettäväksi.
Yksi ensimmäisiä käyttäjiä on Posti, joka on kehittänyt Telian kanssa ensimmäisenä maailmassa NB-IoT-teknologiaa hyödyntävää älykirjelaatikkoa. Älykäs postilaatikko viestii 4G-verkon kautta, milloin se pitää esimerkiksi tyhjentää.
Posti ja Telia lisäävät kolme kuukautta kestävässä kokeilussa älyä viiteen kirjelaatikkoon Helsingissä ja Oulussa. Tavoitteena on tehdä kaikista yli 5000 kirjelaatikosta älykkäitä, mikäli kokeilu onnistuu hyvin.
- Asensimme ensimmäisen sensorin jo ennen joulua, ja tulokset ovat lupaavia. Postin testiryhmä pystyy myös kännykän avulla seuraamaan jatkuvasti älylaatikon käyttöä, Telian hankepäällikkö Mikael Sundholm kertoo.
- Uusi IoT-tekniikka on merkittävin askel verkossamme sitten 4G-verkon lanseerauksen. Edullisia sensoreita voidaan käyttää kaikkialla mistä halutaan kerätä dataa, ja verkko kykenee vastaamaan valtavan sensorimäärän yhteystarpeisiin. Tämän tyyppinen verkkokapasiteetin jakaminen eri tarkoituksiin on yksi 5G-verkoilta odotettavia ominaisuuksia, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin.
NB-IoT on uusi verkkoteknologia, joka käyttää vain vähän verkon kaistanleveyttä kytkeäkseen IoT-laitteita verkkoon edullisesti ja luotettavasti. Yksi tukiasema voi palvella tuhansia laitteita, jotka ovat hyvin energiatehokkaita – yksinkertainen mittausdataa välittävä sensori voi toimia 10 vuotta samalla virtalähteellä. Hyvä kuuluvuus takaa, että mittausta ja seurantaa voidaan tehdä myös heikommalla peittoalueella, kuten kellarissa tai maanalaisissa tiloissa.