Saudiarabialaisen KAUST-yliopiston (King Abdullah University of Science and Technology) tutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jonka avulla voidaan valmistaa RF-piirejä mustesuihkutulostamalla. Tekniikan avulla voidaan esimerkiksi valmistaa hyvin edullisesti eri taajuusalueilla toimivia antenneja.
Älypuhelimen antenni valmistetaan normaalisti siten, että eristävälle pii- tai lasikiekolle kerrostetaan metallikuvioita. Nämä antennit ovat hyvin luotettavia, mutta ne toimivat vain rajatulla taajuusalueella.
Eri taajuuksille sovittautuvia antenneja valmistaakseen tutkijat ovat kääntyneet magneettien puoleen. Eristävän kiekon korvaaminen magneettisella voi tuottaa taajuussäätöä, joka voi mahdollistaa niin mega- kuin gigahertseilläkin toimivan antennin.
Tämän hetken magneettiset alustat valmistetaan monimutkaisista, monikerroksisista keraamisista rakenteista. KAUST:n tutkijat sen sijaan kehittivät painetun elektroniikan valmistusmenetelmän. Siinä tulostinmusteeseen lisätään magneettisia nanopartikkeleita. Haluttuja antennikuvioita voidaan tulostaa hyvin helposti ja nopeasti.
Menetelmässä magneettisia rautaoksidinanopartikkeleita liukeni ionisoimattomaan veteen, mikä muodostui musteeksi. Kun muste tulostetaan lasialustalle ohutkalvoksi, magneettinen alusta pystyi toimimaan energiaa varastoivana induktoivana laitteena.
Magneettista mustekalvoa ei kuitenkaan voitu tulostaa muutamaa nanometriä paksummaksi. Tämän takia tutkijat muokkasivat partikkeleiden pintaa. Tuloksena saatiin muutaman millin paksuinen magneettinen kalvo. Sen magneettisuutta ja siten taajuusaluetta voidaan virittää noin 10 prosentin verran. Tutkijat uskovat, että tulostetun antennin taajuusaluetta voidaan tästä vielä merkittävästi parantaa.