Tällä hetkellä organisaatioihin kohdistuu ns. viidennen polven kyberhyökkäyksiä. Ne perustuvat valtioiden tasolla kehitettyyn ja vuodettuun teknologiaan ja valtaosa eli 97 prosenttia organisaatioista ei ole niihin varautunut.
Hätkähdyttävä prosenttiluku tulee tietoturvayhtiö Check Pointin tämän vuoden tietoturvaraportista. Kyberturvan ammattilaisille ja yritysjohdolle tehtyihin kyselytutkimuksiin perustuva aineisto kattaa eri aloista terveydenhuollon, teollisuustuotannon, rahamarkkinalaitokset ja valtionhallinnon.
Raportissa todetaan, että hyvämaineisissa sovelluskaupoissa on tarjolla yli 300 mobiilisovellusta, joissa on mukana jokin haittaohjelma. Pilvipalveluihin liittyvät tietoturvaongelmat, kryptovaluuttojen salalouhinta sekä MacOS- ja IoT-laitteiden haavoittuvuuksien hyväksikäyttö ovat yleistymässä.
- Todistamme parhaillaan uuden sukupolven kyberhyökkäyksiä. Viidennen sukupolven hyökkäykset perustuvat valtioiden tasolla kehitettyyn ja vuodettuun teknologiaan, niissä käytetään useita eri menetelmiä, ne ovat nopealiikkeisiä ja kooltaan megaluokkaa. 77 prosenttia kyselyymme osallistuneista tietoturvajohtajista toi julki huolensa, ettei heidän yrityksessään ole varauduttu tarpeeksi hyvin näihin uudentyyppisiin hyökkäyksiin. Suuri osa organisaatioiden tietoturvainfrastruktuurista on vanhentunutta”, kuvailee Check Pointin markkinointipäällikkö Peter Alexander.
Check Point haastatteli 443 IT- ja tietoturva-ammattilaista eri puolilta maailmaa saadakseen täsmällisemmän kuvan Gen V -hyökkäysten luomista haasteista. Kyselyn tulokset vahvistivat tietoturvaraportin löydöksiä: valtaosalla organisaatioista tietoturva on kymmenen vuotta ja vähintään kaksi sukupolvea jäljessä nykyisestä uhkatasosta.
- Yksikään yksityinen tai julkinen toimija ei ole immuuni; sairaalat, paikallishallinto ja kansainväliset yritykset ovat vaarassa, ja silti 97 prosentilla organisaatioista ei ole käytössä tietoturvaratkaisua, joka pystyy suojaamaan viidennen sukupolven megahyökkäyksiltä. Tähän täytyy saada muutos, Check pointilta todetaan.