Teknologiateollisuuden suhdannekatsauksessa kävi tänään ilmi, millainen Suomen viennin rakenne oli viime vuonna. Teknologiateollisuuden osuus viennistä on hieman yli puolet. Suomi vie nyt koneita, palveluita, pelejä ja ohjelmistoja.
Teknologia-alojen viennin arvo oli viime vuonna 43,6 miljardia euroa, kun viennin kokonaisarvo oli noin 87 miljardia euroa. Tästä luvusta koneiden ja laitteiden viennin arvo oli 7,8 miljardia euroa, elektroniikkateollisuuden palveluiden 5,1 miljardia, sekä pelien ja ohjelmistojen osuus 4,1 miljardia euroa.
Elektroniikkateollisuuden palvelut tarkoittaa pääosin Nokian myymien palvelutuotteiden vientiä. Esimerkiksi Nokian patenttimyynti – joka on kooltaan miljardiluokkaa – kuuluu tähän ryhmään.
Luvut kertovat, että viennin kirjo on monipuolistunut ja että moni uusi sektori – erityisesti palveluvienti – kasvaa hyvää vauhtia. Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas kuitenkin korosti, että vuoden 2008 jälkeen Suomen viennistä ja tuotantokapasiteettista on kadonnut merkittävä osa.
Palokankaan mukaan suurten teollisuusyritysten liikevaihdosta on viimeisen kymmenen vuoden aikana kadonnut lähes kolmannes, eli 20 miljardia euroa. Kansantalouden kannalta iso ongelma on se, ettei tätä kapasiteettia ole helppo korvata.
Työllisyysasteen koheneminen on tietysti erinomainen asia, mutta Palokankaan mukaan se ei korjaa talouden perusongelmaa. – Se vaatisi seuraavalle hallituskaudelle keskimäärin 3 prosentin vuosittaista kasvua bruttokansantuotteeseen, Palokangas esittää.
Toive on kova. Käytännössä se edellyttäisi, että suuret yritykset investoisivat selvästi nykyistä enemmän kotimaahan. Tämä taas edellyttäisi investoinneille suotuista ilmapiiriä. Tällä hetkellä tällaista kehitystä on esimerkiksi maan poliittisesta elämästä hyvin vaikea nähdä.