Viime vuoden syyskuussa Microsoft perusti IoT Paja -säätiön, jonka tehtäväksi asetettiin tukea suomalaista IoT-tuotekehitystoimintaa. Paja on nyt toiminut kahdeksan kuukautta ja säätiön toimitusjohtaja Matti Hellgrénin mukaan sille on löytynyt selvä tilaus. – Tämän vuoden lopulla pajan asiakaslistalla pitäisi olla jo sata yritystä.
IoT-pajan asiakkaaksi pääsee, jos yritys täyttää tietyt ehdot. Pitää olla alle 250 työntekijää, alle 50 miljoonan euron liikevaihto ja toimia IoT-alueella. Haarukkaan sopii paljon startuppeja ja tuotettaan jo pidemmälle vieviä yrityksiä, Hellgrén kertoo.
- Tavoite on kiihdyttää yrityksen idean validointia. Tämä on monella uudelle yritykselle hankala vaihe, Hellgrén muistuttaa.
Pajassa yritys voi varata käyttöönsä oman työtilan sekä käyttää pajan laitteita, joihin monella ei olisi toimintansa alkuvaiheessa varaa. 3D-tulostimet ovat kovassa käytössä, kun uusia laiteideoita työstetään protoiksi. jos tarvitaan muovia vankempaa mallia, käytössä on jyrsimiä. Elektroniikan kehitykseen on käytössä testereitä eri tarpeisiin.
Hellgrénin mukaan isoin etu pajan asiakkaille tulee kuitenkin pajan seitsenhenkisestä henkilökunnasta. Kaksi elektroniikkaosaajaa, kaksi mekaniikkasuunnittelijaa ja ohjelmistokehittäjä voivat olla yritykselle juuri se tarvittava tuki, jolla ideaa voi viedä tuotteeksi.
Tilojen ja laitteiden käyttö on ilmaista. Säätiöllä on rahoitus viideksi vuodeksi, sillä Microsoft investoi hankkeeseen 12,5 miljoonaa euroa. Tämän vuoden alusta asiakkaat ovat voineet myös hakea säätiöltä rahoitusta omaa hanketta tukeviin hankintoihin. – Tukea saa esimerkiksi suunnittelupalveluiden ostoon tai materiaalihankintoihin.
Pajasta on jo tullut yrityksiä, jotka ovat saaneet kansainvälistäkin nimeä. Emergence Oy:n Taival-tekniikalla voidaan automaattisesti ja pienellä tehonkulutuksella paikantaa merkkimerkkejä. Hellgrénin toiveissa on tietenkin, että pajasta ponnistaa maailmalla useita menestystarinoita.