logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Paljon on menty eteenpäin siitä, kun verkkoon liitettyjä laitteita havainnollistettiin jääkaapilla, joka osaa kertoa, milloin maito on loppunut. Näkökulma on laajentunut staattisista laitteista nykyaikaisiin dynaamisiin laitteisiin, jotka esimerkiksi valvovat sykettä, havaitsevat myrkyllisiä kaasuja, mittaavat matkaa tai kulutettuja kaloreita. Esimerkkejä on loputtomasti.

Artikkelin on kirjoittanut Cliff Ortmeyer, Global Head of Solutions Development, Premier Farnell

IoT:stä eli esineiden internetistä on tullut keskeinen käsite, erityisesti älykodista puhuttaessa.  Amazonin Alexa, Philipsin Hue ja British Gas -energiayhtiön Hive and Nest ovat tulleet markkinoille muutaman viime vuoden aikana, monen muun verkkoon liitetyn laitejärjestelmän ohella.  Tutkimusten ennusteiden mukaan maailmassa voisi olla 50 miljardia verkkoon liitettyä laitetta vuoteen 2020 mennessä, joten meidän on löydettävä tehokas tapa käyttää niitä.

IoT ja pilvipalvelu – täydelliset kumppanit

Samalla kun käsitys esineiden internetistä on muuttunut, myös pilvitekniikka on mullistunut. Alunperin sitä pidettiin suurten yritysten laskentatehon tehostajana, mutta sen käyttö on levinnyt yrityksiltä kuluttajille, joille voidaan nyt tarjota jatkuvaa palvelua.  

IoT-laitteiden hyödyntämisessä pilvestä saadaan erityisen paljon tehoja irti, jopa niin, että tapa, jolla verkkoon ollaan yhteydessä, voi muuttua.

Yhdessä pilvitekniikan ja esineiden internetin kanssa muutokseen on vaikuttanut kolmaskin tekijä: matkapuhelinten lisääntynyt käyttö.  iPhonen markkinoille tulosta on 10 vuotta. Se oli ensimmäinen laite, joka toi tietokoneen laskentatehot käyttäjien taskuun. Mahdollisuus käyttää palveluita aina tarvittaessa ja liikkeellä oltaessa on vaikuttanut sulautetun tietotekniikan näkymiin.  

Suuret pilvipalveluja tarjoavat yritykset ovat huomanneet, että pilveen liitettäville IoT-laitteille on kysyntää, ja ne ovat julkaisseet ohjelmistoja, joiden avulla käyttäjät voivat liittää sulautettuja laitteita verkkoon entistä helpommin. Suuret yritykset, kuten Amazon, Microsoft ja Google, auttavat käyttäjiä hyödyntämään monenlaisiin laitteisiin sisältyviä pilvipalveluohjelmistoja.

Google on julkaissut Google Cloud IoT Coren, joka mahdollistaa IoT-laitteiden keskitetyn hallinnan ja integroi ne yhdeksi järjestelmäksi. Microsoft on tehostanut nykyistä pilvijärjestelmäänsä Azurea.  Se on julkaissut oman versionsa laitteiden liittämistä varten Azure IoT -ohjelmistopaketissa. Sen avulla tekniikka saadaan tuotantoteollisuuden käyttöön niin, että teolliset laitteet voidaan yhdistää pilveen. Samalla sitä voidaan käyttää monenlaisten etälaitteiden ja -anturien hallintaan ja analysointiin. Amazon on ehkä pisimmälle tällä tiellä edennyt yritys. Sen AWS IoT -tarjoomassa on ohjelmistokehitystyökalusarja (SDK), jonka avulla käyttäjät voivat muodostaa yhteyden AWS IoT -järjestelmään, käyttää todennusta ja lähettää ja vastaanottaa viestejä järjestelmään erilaisilla protokollilla.

Kaikissa tapauksissa pilvipalvelun käyttäminen on keskeistä IoT-laitteiden käsittelyssä. Erittäin kestävä ja hajautettu verkko on äärimmäisen tärkeä liitettävyyden kannalta. Pilvipalvelussa on kolme etua: rajoittamaton laskentateho, joustavuus etälaitteiden liittämisessä ja standardoitu menetelmä työkuormien käsittelyyn.

Harrastelijan maailma

Tämä on hyvä uutinen suurille IoT-laitteita käyttäville yrityksille. Sen ansiosta niillä on käytössään suurien pilvipalveluiden käsittelyteho, mikä helpottaa liitettyjen laitteiden hallintaa.  Mitä on tapahtunut maker-kulttuurin leviämisen myötä? Mitä on tarjolla näille harrastelijoille ja värkkääjille, jotka työstävät pientä projektiaan, johon tarvitaan verkkoyhteys mutta jossa budjetti ei ole suurten yritysten luokkaa?

Osa pilvipalveluiden tarjoajista on alkanut huomioida tämän markkinan tarpeita. Helpottaakseen värkkääjien elämää Amazon julkaisi Amazon Dash -painikkeeseen pohjautuvan AWS IoT -painikkeen, joka on AWS-pilven tehoja hyödyntävä ohjelmoitava laite harrastelijoiden käyttöön.

 

Kuva 1. AWS IoT -painike.

Muitakin lähestymistapoja on.  Pilvipalveluihin voi päästä osalliseksi ilman laajamittaisia järjestelyjä.  Esimerkki Particle on IoT -ympäristö, johon laitteiden liittäminen on yksinkertaista. Yritykset käyttävät sitä IoT-tuotteiden liittämiseen, mutta se soveltuu myös Raspberry Pi- ja Arduino-laitteille. Toisin sanoen sitä voi käyttää juuri sellaisiin tarkoituksiin, mitä ajattelemme harrastelijoiden tarvitsevan. He ovat tyypillisesti ihmisiä, jotka eivät halua sekaantua AWS:n ja Googlen tapaisiin pilvipalveluihin.

IFTTT

IFTTT (if this, then that; jos tämä, sitten tuo) on erinomainen esimerkki muutoksesta. Se on työtä yksinkertaistava ohjelmointikieli, jonka avulla värkkääjät ja harrastelijat voivat räätälöidä omat sovelluksensa ja verkkopalvelunsa. IFTTT:n nimi tulee yksinkertaisesta ehtolauseesta, jossa jokin tapahtuma laukaisee toisen. Tämä on myös sen toimintaperiaate. Sovellusesimerkkinä mainittakoon hälytysjärjestelmä, joka havaitsee murron ja lähettää IFTTT-palvelun avulla hälytyksen puhelimeen.

IFTTT-järjestelmä käyttää sovelmia – pienoissovelluksia, jotka laukaisevat tiettyjä vasteita. Sovelmat perustuvat kahteen elementtiin: laukaisimiin (”jos tämä”) ja toimintoihin (”sitten tuo”).

Kuva 2. Sovelmien kokoaminen.

IFTTT toimii monenlaisissa ohjelmistoissa, niin YouTuben ja eBayn kaltaisissa verkkosivustoissa kuin erilaisissa laitteissakin, esimerkiksi valvontakameran kuvan lähettämisessä verkkosivustolle. IFTTT on osoittautunut erityisen hyödylliseksi Raspberry Pi -järjestelmien liittämisessä pilveen. Se on erittäin tehokas väline uusien sovellusten lisäämisessä. Ottamalla IFTTT:n käyttöön käyttäjä voi hyödyntää pilvipalvelun kaltaisia palveluita tarvitsematta muodostaa yhteyttä koko pilvipalveluesiintymään, mikä tekee laitteiden liittämisestä kotona tai pienessä toimistossa paljon yksinkertaisempaa.

Jotta IFTTT-palvelun toiminnasta pääsee jyvälle, on ensin ymmärrettävä, mitä tarkoitetaan palveluilla (joita aiemmin kutsuttiin kanaviksi). Ne ovat kaikkien IFTTT-sovellusten rakennuspalikoita.

Erilaisia IoT-laitteita tukevia palveluita on valtavasti – on terveyslaitteita tukevia kanavia ja kodin automaatiota tukevia palveluja. Jotkin tukevat Arduinon kaltaisia järjestelmiä ja jotkin liiketoimintajärjestelmiä (esimerkiksi Office 365 -ohjelmistolla on oma palvelunsa). Näihin palveluihin kirjautuminen on selvästi samanlaista kuin pilvipalvelun käyttäminen yrityspalveluihin: siinä käytetään toisilla palvelimilla olevia ohjelmistoja.

Esimerkiksi IFTTT Maker Service -palvelu vetoaa harrastelijoihin, jotka puuhailevat pienelektroniikan parissa. Maker Service -palvelussa käyttäjä voi kehittää sovelmia omiin projekteihinsa ja tallentaa ne jaettavaksi muille käyttäjille. Palveluehtojen puitteissa jokaisella käyttäjällä voi olla oma käyttäjätunnus omien projektien luontia varten – useimmat harrastelijat käyttävät tähän Raspberry Pi- tai Arduino-ympäristöjä.

Yksittäiset henkilöt voivat hankkia oman käyttäjätunnuksen ja käyttää sitä palveluiden luomiseen.  Sitten käyttäjät voivat liittää omia laitteitaan tai ohjelmiaan webhook-toiminnolla muihin verkossa oleviin laitteisiin tai palveluihin.

Vaihtoehtoja on monia, kun yhdistetään pilvipalvelun teho ja IFTTT-palvelun monipuolisuus.  Yritykset ovat käyttäneet pilvipalveluiden tehoa ja joustavuutta hyödykseen jo useita vuosia. Nyt myös omia elektroniikkaprojektejaan värkkäävät harrastelijat voivat ammentaa tästä runsaudensarvesta – ja sitä ei voi jättää huomiotta.

MORE NEWS

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Julkinen Wi-Fi altistaa hakkereille – silti miljoonat ottavat riskin

Julkiset Wi-Fi-verkot löytyvät lähes jokaisesta kahvilasta, junasta ja lentokentältä. Ne houkuttelevat nopeaan nettiyhteyteen liikkeellä ollessa, mutta uuden globaalin tutkimuksen mukaan kyseessä on digitaalinen miinakenttä. Kyberturvayhtiö NordVPN:n teettämä kysely paljastaa, että 69 % matkustajista on huolissaan kyberuhkista matkan aikana – ja pelko on perusteltu.

Uudenlainen fotonitutka sopii moneen käyttöön

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimusorganisaatio IMEC on kehittänyt uraauurtavan tutkajärjestelmän, joka voi mullistaa niin autoteollisuuden kuin terveydenhuollonkin tarkan havainnoinnin ratkaisut. Kyseessä on maailman ensimmäinen fotoniikkaan pohjautuva, koherenttiin signaalinjakeluun kykenevä 144 gigahertsin tutkajärjestelmä.

Kvanttivallankumous yhdellä sirulla

Oak Ridge National Laboratory (ORNL) on saavuttanut merkittävän virstanpylvään matkalla kohti kvantti-internettiä. Tutkijoiden kehittämä uusi siru yhdistää ensimmäistä kertaa keskeiset kvanttifotoniikan toiminnot yhdelle piirille.

Amazon maksaa Nokian videopatenttien käytöstä

Amazon ja Nokia ovat päässeet sopuun patenttikiistassaan, ja Amazon maksaa jatkossa Nokialle korvauksia yhtiön videoteknologioiden käytöstä. Sopimus kattaa Nokian multimedia- ja videopatenttien hyödyntämisen Amazonin suoratoistopalveluissa, kuten Prime Videossa, sekä yhtiön suoratoistolaitteissa.

Rohde laajensi EMI-testausta 7,125 gigahertsiin

Saksalainen Rohde & Schwarz on laajentanut sähkömagneettisten häiriöiden (EMI) mittausratkaisujen tarjontaansa julkistamalla uudet R&S EPL1001 ja R&S EPL1007 -testivastaanottimet. Uutuudet esitellään virallisesti EMV 2025 -messuilla Stuttgartissa maaliskuussa, ja ne ovat tilattavissa vuoden 2025 toisella neljänneksellä.

Datakeskuksen teholähteeltä vaaditaan entistä enemmän

Uusi 80 PLUS Ruby -sertifiointi nostaa energiatehokkuuden vaatimukset uudelle tasolle, ja Navitas Semiconductor on ensimmäisten joukossa vastannut huutoon. Yritys esitteli APEC 2025 -messuilla uuden sukupolven teholähderatkaisujaan, jotka paitsi täyttävät, myös ylittävät Ruby-sertifikaatin kriteerit.

Pitäisikö peliohjaimen olla 20-30 kertaa nykyistä nopeampi?

Bluetooth ja Wi-Fi ovat olleet vuosikymmenten ajan vakiovalinnat langattomissa kuulokkeissa, peliohjaimissa ja oheislaitteissa. Nyt tilanne muuttuu nopeasti: yhdysvaltalainen Spark Micro tuo markkinoille UWB-pohjaisen (Ultra-Wideband) ratkaisun, joka tarjoaa huomattavasti paremman vasteajan, tiedonsiirtonopeuden ja energiatehokkuuden.

Sirutuotantoon investoidaan enemmän, TSMC kärjessä

Puolijohdealan investoinnit kääntyvät kasvuun vuonna 2025 TSMC:n ja Micronin vetämänä. Semiconductor Intelligence -tutkimusyhtiön mukaan puolijohdeteollisuuden pääomamenot (CapEx) laskivat 5 prosenttia vuonna 2024, ollen yhteensä 155 miljardia dollaria. Vuonna 2025 investointien ennustetaan kuitenkin nousevan jälleen 160 miljardiin dollariin eli kolme prosenttia suuremmaksi kuin viime vuonna.

Muutaman vuoden päästä puhumme läppärillemme

 

Kuvittele, että avaat läppärisi aamulla – ja juttelet sille. Et enää naputtele kysymyksiä hakukoneeseen, vaan sanot: “Laadi minulle tiivistelmä tästä raportista.” Ja läppärisi vastaa, kuin avustaja. Tämä ei ole enää scifiä, vaan teknologiaa, jonka korealainen puolijohdeyritys Deepx lupaa tuoda markkinoille muutamassa vuodessa.

Britit vaativat Applea asentamaan takaoven iCloudiin

Iso-Britannian hallitus on esittänyt vaatimuksen Applelle luoda takaovi yhtiön iCloud-palveluun, jotta viranomaiset voisivat päästä käsiksi käyttäjien salattuihin tietoihin. Vaatimus perustuu maan Investigatory Powers Act 2016 -lakiin, jota ollaan nyt päivittämässä entistä laajemmilla valvontavaltuuksilla.

Täysin murtamaton mannertenvälinen yhteys

Etelä-afrikkalaisen Stellenboschin yliopiston ja Kiinan tiede- ja teknologia­yliopiston tutkijat ovat onnistuneesti muodostaneet 12 900 kilometrin pituisen kvanttisatelliittiyhteyden, käyttäen matalalla kiertoradalla sijaitsevaa Jinan-1 -mikrosatelliittia. Kyseessä on merkittävä tieteellinen läpimurto ja ensimmäinen kvanttiviestintäyhteys, joka on koskaan toteutettu eteläiseltä pallonpuoliskolta käsin.

Mihin sulautetut ovat matkalla?

 

Mikä ohjaa innovoimista sulautettujen järjestelmien markkinoilla vuonna 2025. Tria Technologiesin toimitusjohtaja Thomas Staudinger antaa oman näkemyksensä siitä, mihin sulautetut ovat menossa.

Suomi edelleen vahva patentoija, Nokia omassa luokassaan

Tuoreiden Euroopan patenttiviraston (EPO) tilastojen mukaan Suomi säilyttää asemansa yhtenä Euroopan innovatiivisimmista maista. Vuonna 2024 Suomesta jätettiin 2 400 eurooppapatenttihakemusta, mikä tarkoittaa 428 hakemusta miljoonaa asukasta kohden – sijoitus tuo Suomelle kolmannen sijan koko Euroopan vertailussa.

Tekoälypiiri tulkitsee eleet tutkan avulla

Saksalainen Rutronik System Solutions on julkaissut uudenlaisen esittelydemon, jossa eleitä tunnistetaan tutkan avulla ja komentojen tulkinta tapahtuu paikallisesti tekoälyllä – täysin ilman internet- tai pilviyhteyttä. Demo perustuu Infineonin uuteen PSOC4 Edge E84 -mikro-ohjaimeen.

Pohjoismaat sähköautoilun kärjessä – Suomi tarvitsee lisää latausasemia

Pohjoismaat hallitsevat maailman sähköautoilun huippua, selviää yhdysvaltalaisen The Barber Law Firmin tuoreesta kansainvälisestä vertailusta. Norja, Tanska, Islanti, Ruotsi ja Suomi mahtuvat kaikki seitsemän kärkimaan joukkoon, kun tarkastelussa huomioitiin sähköautojen osuus uusista autokaupoista, latausasemien tiheys ja sähköautojen määrä suhteessa latauspisteisiin.

Uusi Java haluaa ajaa tekoälyä ja suuria kielimalleja

Oracle on julkaissut Java 24 -version, joka vie maailman suosituinta ohjelmointikieltä entistä pidemmälle tekoälyn ja suurten kielimallien aikakauteen. Uudessa versiossa painopiste on suorituskyvyssä, rinnakkaisuudessa ja turvallisuudessa. Nämä ovat juuri niitä ominaisuuksia, joita tekoälysovellukset tarvitsevat.

Uuden polven kytkin kovalla hyötysuhteella

Power Integrations on julkaissut viidennen sukupolven TinySwitch-5 -kytkinpiirit, jotka tarjoavat jopa 175 watin lähtötehon ja jopa 92 prosentin hyötysuhteen perinteisellä flyback-arkkitehtuurilla. Uutuus esiteltiin APEC 2025 -tapahtumassa Atlantassa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Mihin sulautetut ovat matkalla?

 

Mikä ohjaa innovoimista sulautettujen järjestelmien markkinoilla vuonna 2025. Tria Technologiesin toimitusjohtaja Thomas Staudinger antaa oman näkemyksensä siitä, mihin sulautetut ovat menossa.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article