Esineiden internet ei ole enää hypeä, vaan uusia ratkaisuja on Suomessakin siirretty vauhdilla liiketoimintaan. – IoT:llä ja digitalisaatiolla tehostetaan vanhoja prosesseja ja kehitetään uusia liiketoimintamalleja, sanoi metsäyhtiö Stora Ensolla digitalisaatioryhmää vetävä Antti Vuolle Arrow´n IoT Summit -tapahtumassa tänään.
Arrow´n seminaari osui ajan hermoon erittäin tarkasti. Sen todisti paikalle tullut 800 vierasta. Määrä on parisataa suurempi kuin viime vuonna ja samalla Arrow´n tilaisuudesta on kasvanut Pohjoismaiden tärkein IoT-tapahtuma.
Stora Enson kehitys kuvaa tavallaan hyvin sitä muutosta, mikä Suomessa on käynnissä. Antti Vuolli muistutti, että vuonna 2006 vielä 70 prosenttia yhtiön myynnistä tuli paperista. Viime vuonna 7 prosenttia tuli uusista tuotteista, joten perinteikäs metsäyritys on – hitaasti mutta varmasti – muuttumassa digitaaliseksi biotalousyritykseksi.
- Siirtymistä biotalouteen auttaa digitalisaatio. Sen parissa olemme tehneet systemaattisesti töitä kolmen vuoden ajan. 26 tuhannen työntekijän yrityksessä on pakko kehittää malleja siihen, miten digitalisaatio eri toiminnoissa toteutetaan, Vuolli korosti.
IoT:llä ei ole merkitystä, jos se ei tuo säästöjä. Onneksi säätökohtieta on perinteisessäkin teollisuusyrityksessä paljon. Stora Ensolla on esimerkiksi logistiikassa 400 kumppania ja 200 työntekijää. – IoT tekee tehtaiden toiminnan tehokkaammaksi, Vuolli painottaa.
Tällä hetkellä Stora Ensolla on 62 yksittäistä digitalointiprojektia. Tänä vuonna on jo robotisoitu yli 20 prosessia. - Aiemmin inventaario vei muutaman päivän henkilötyövoimalla. Nyt drone tekee saman 20 minuutissa. Tekniikka on nopeampi, luotettavampi ja vapauttaa ihmiset tekemään jotain muuta, Vuolli kehuu.