Belgialaisessa IMEC-tutkimuskeskuksessa on kehitetty ensimmäinen yhden sirun tutkapiiri 140 gigahertsin alueelle. 28 nanometrin prosessissa valmistetulle piirille on integroitu kaikki tarvittava antenneja myöten.
IMECin mukaan Internationla Microwave Symposiumissa Philadelpiassa esitelty yhden sirun ratkaisu on tärkeä virstanpylväs lukuisten tutkapohjaisten anturiratkaisujen kehitystä. Näiden sovelluskohteet löytyvät rakennusten turvaratkaisuista, autonkuljettajien terveyden etämonitoroinnista, potilaiden syke- ja hengitysmonitoroinnista sekä koneiden eleohjauksesta.
Tutka on erittäin toimiva ratkaisu moneen kontaktoimattomaan havaitsemiseen. Niiden laajempi käyttöönotto edellyttää kuitenkin parempaa resoluutiota, pienempää kokoa, energiatehokkaampaa toimintaa ja halvempaa tuotantoa. Näihin kaikkiin IMECin tutkimus 140 gigahertsin tutkapiireissä tähtää.
Piiri koostuu kahdesta SISO-vastaanotinpiiristä (Single Input Single Output) ja taajuusmoduloidusta PLL-piiristä. Lisäksi piirillä on standardeja kaupallisia AD-muuntimia ja FPGA-osa. Suunnittelu on tehty Matlabilla.
Vastaanotinpiirin antenneilla päästään lähes 3dBi:n vahvistukseen. EIRP-tekniikalla (Effective Isotropic Radiated Power) päästään yli 9 dBm herkkyyteen. Vastaanottimen kohina-arvo on alle 6,4 desibeliä.
Vastaanotin toimii laajalla 10 gigahertsin taajuusalueella. Sen tehonkulutus pysyy jatkuvasti alle 500 milliwatissa. Tutkasignaalin prosessointi – suodatus ja esimerkiksi FFT-muunnos – tapahtuu piirin FPGA-osalla.