Suomalaisen tutkimuksen mukaan vain 10 prosenttia keskisuurista yrityksistä on tyytyväisiä tekoälyn ja robotiikan hyödyntämiseen liiketoiminnassaan. Vaikka nykytilaan ei olla tyytyväisiä, 39 prosenttia keskisuurista Suomessa toimivista yrityksistä aikoo investoida seuraavan kahden vuoden aikana tekoälyyn ja robotiikkaan varmistaakseen kilpailukyvyn ja kasvun.
Tutkimuksen mukaan tekoälyn ja robotiikan hyödyntäminen nähdään yrityksissä vähiten tärkeäksi kehitysalueeksi. Myös niiden hyödyntäminen on heikointa, sillä vain 10 prosenttia vastaajista on tyytyväisiä nykytilaan yrityksessään.
Tekoälyn ja robotiikan hyödyntäminen yrityksen prosesseissa ja toiminnassa on voimavara-alue, jota ei ainakaan toistaiseksi koeta kovin kriittisenä kilpailukyvyn ja kasvun tekijänä: vain 39 prosenttia vastaajista pitää tämän alueen kehittämistä erittäin tai melko tärkeänä ja noin 20 prosenttia yritysjohtajista kokee, ettei alueen kehittäminen omassa yrityksessä ole tärkeää. Toisaalta merkittävä osa, 35 prosenttia johtajista, suhtautuu neutraalisti tekoälyn ja robotiikan hyödyntämiseen.
Taloushallinnon, palkanlaskennan, HR-palveluiden ja ohjelmistojen asiantuntijayritys Azetsin teettämässä tutkimuksessa selvitettiin Suomessa toimivien keskisuurten yritysten toimitus- ja talousjohtajien näkemyksiä siitä, miten tärkeiksi he kokevat yrityksen erilaiset voimavarat kilpailukyvyn ja kasvun vauhdittajina.
Tutkimuksessa haastatelluista yritysjohtajista 92 prosenttia näkee henkilöstön osaamisen tärkeimpänä yrityksen voimavarana kilpailukyvyn ja kasvun kannalta. Valtaosa johtajista on tyytyväisiä henkilöstön nykyiseen osaamiseen, mutta samanaikaisesti 37 prosenttia näkee haasteita henkilöstöresurssien riittävyydessä.
Myös tiedolla johtaminen mielletään tärkeäksi voimavaraksi tutkituissa yrityksissä. Johtajista 89 prosenttia mieltää datan ja tiedon kiteyttämisen helposti hyödynnettävään muotoon erittäin oleelliseksi tekijäksi yrityksen kasvun ja kehityksen kannalta. Vain alle puolet vastaajista on tyytyväisiä nykytilaan datan ja tiedon kiteyttämisessä ja 81 prosenttia aikoo tehdä konkreettisia toimenpiteitä tämän voimavara-alueen kehittämiseksi.
- Tutkimuksemme perusteella näyttää siltä, että olemassa olevaa valtavaa tieto- ja datamassaa ei johtajien mielestä saada riittävissä määrin ymmärrettävään muotoon. Tämä on yllättävä tulos, koska markkinoilla on jo saatavilla helppoja ja kustannustehokkaita ratkaisuja esimerkiksi talous- ja henkilöstödatan visualisointiin sekä analysointiin, sanoo Suomen Azetsin teknologiaratkaisuista ja IT:stä vastaava johtaja Niklas Roitto.
Lue lisää tutkimuksen tuloksista Azetsin sivuilta.